Business Internaţional

Slăbiciunile economiilor est-europene arată o criză a costului vieţii mai severă decât se aşteptau guvernanţii, iar consecinţele sunt pe măsură: în Ungaria datoria şi dezechilibrele bugetare cresc, iar în Polonia şi Cehia băncile centrale sunt presate să scadă dobânzile

Chiria pentru un apartament cu două camere în Varşovia este aproape cât salariul minim pe economie. Nu sunt puţini polonezii care pe întreţinere şi chirie cheltuiesc două treimi din salariu. Polonia a ajuns în această situaţie pentru că se confruntă cu o criză acută de locuinţe.

Chiria pentru un apartament cu două camere în Varşovia este aproape cât salariul minim pe economie. Nu sunt puţini polonezii care pe întreţinere şi chirie cheltuiesc două treimi din salariu. Polonia a ajuns în această situaţie pentru că se confruntă cu o criză acută de locuinţe.

Autor: Bogdan Cojocaru

26.08.2023, 18:10 9552

Economiile ţărilor est-europene au traiectorii diferite după trecerea vârfului valului de inflaţie şi sta­bilizarea dobânzilor. Recesiunea din Ungaria se prelungeşte, Polonia merge în zig zag, iar Cehia evoluează atât de încet încât încă nu a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie. Aceste traiectorii re­flectă în mare parte cât de acut s-a simţit criza costului vieţii.

Maghiarii, care se confruntă cu cea mai pu­ternică inflaţie din UE, căreia banca centrală i-a răspuns cu cele mai mari dobânzi din Uniune, se plâng cel mai tare de scumpirile draconice la alimente. Adesea în presa lor apar poveşti

des­pre cum consumatorii unguri se duc la cumpă­rături în statele vecine pentru că acolo este mai ieftin. Acesta este efectul dependenţei alimen­tare de exporturi, al deprecierii persis­tente a forin­tului din cauza indisciplinei fiscale şi al unor politici neinspirate de ţinere în frâu a preţurilor.

În Polonia, populaţia acuză în special ex­plozia ratelor la credite, mai ales pentru locuin­ţe, şi creşterea împovărătoare a chiriilor. Spre exemplu, chiria pentru un apartament cu două camere în Varşovia este aproape cât sala­riul minim pe economie. Nu sunt puţini polonezii care pe întreţi­ne­re şi chirie cheltuiesc două treimi din salariu. Polonia a ajuns în acestă situaţie pentru că se confruntă cu o criză acută de locuinţe. În Cehia, de la ieşirea din pan­demie economia mai mult stagnează, frânată de depen­denţa de exporturi şi de redu­cerea consumului sub forţa inflaţiei crescute.

Apoi, mai grav, economia este îm­piedicată de cea mai severă penurie de forţă de muncă din regiune. Însă Europa de Est are şi câteva locuri unde lucrurile merg mai bine, Slovacia, România şi, conform unei analize Erste, Slovenia. Specialiştii băncii aus­triece au o abordare aparte pentru a măsura performanţele economi­ce din regiune, raportând PIB-ul la nivelul la care era înainte de pandemie. După acest criteriu, economia României şi cea a Sloveniei sunt cu 8,5% respectiv 7% mai mari. Şi Slovacia a crescut, dar mai lent.

În Ungaria, economia tre­ce prin cea mai lungă rece­siune de după comunism. Trimes­trul doi a fost al patrulea la rând de con­tracţie a PIB, o evoluţie care i-a uimit în sen­sul rău pe economişti. „Credem că surpriza negativă are la bază doi factori: o contribuţie po­zitivă a agriculturii mai mică decât ne-am aş­teptat şi prăbuşirea serviciilor“, explică pentru Bloomberg Peter Virovacz, analist la ING. „Plonjonul în gol al serviciilor este rezultatul crizei costului vieţii.“ Alte motoare de creştere economică s-au gripat de mult. Spre exemplu, consumul este în cădere liberă.

Vânzările de retail au scăzut în ritm anua­lizat cu aproape 8% în iunie, după ce în luna anterioară au coborât cu 12%. Ceea ce analiştii consideră a fi o îmbunătăţire este înjumătăţirea ritmului în care scad vânzările de alimente. Guvernul, foarte optimist până la publicarea celor mai recente date economice, are acum ca obiectiv evitarea unui an întreg de recesiune. Între timp, presa proguvernamentală insistă că Ungaria are printre cele mai ieftine alimente din UE. Iar guvernul dă vina, pentru lunga recesiune, pe sancţiunile occidentale aplicate Rusiei, pe războiul din Ucraina şi pe proble­mele altor economii, cum ar fi Germania. În Polonia scăderea economică a accelerat de la -0,3% în ritm anualizat în primul trimestru la -0,5% în trimestrul doi.

Ca urmare, instituţiile de prognoză cel mai probabil îşi vor reduce estimările de creştere economică pentru anul acesta. Analiştii de la ING explică slăbiciunea economiei poloneze, ca­re este cea mai mare din regiune, prin acce­lerarea declinului consumului privat în trimes­trul doi. O contribuţie pozitivă la evoluţia eco­nomică s-ar putea să fi avut exporturile şi inves­ti­ţiile. Revenirea va fi cel mai probabil lentă, aceasta din cauza slăbiciunilor din alte econo­mii, în special cea chineză şi cea germană.

În Cehia, banca centrală şi-a redus deja proiecţiile de creştere economică pentru anul acesta şi a anunţat că se aşteaptă ca revenirea să fie înceată. Mersul economiilor în trimestrul doi influenţează câteva lucruri importante. În Ungaria, cele mai recente date ale băncii cen­trale arată că guvernul a cheltuit în ultimele luni cu mult peste cât îşi putea permite.

Nevoia de finanţare pe un an a ajuns la aproape 9% din PIB. Recesiunea prelungită pune presiuni pe sursele de finanţare ale guvernului. Aceasta înseamnă că planurile de reducere a datoriei sunt compromise. La sfârşitul anului trecut, datoria statului era echivalentă cu 73% din PIB. Până la mijlocul anului acesta, procentul a crescut la 75% din PIB, în pofida inflaţiei ridicate, potrivit Portfolio.hu. Pentru o economie emergentă, datorie şi dezechilibre bugetare mari înseamnă costuri de finanaţare mari. Budapesta a anunţat rapid o serie de paşi pentru repunerea economiei în viteză. Printre aceştia: încetinirea inflaţiei, creşterea reală a salariilor (ceea ce este legat de inflaţie), ţinerea sub control a facturilor la utilităţi ale populaţiei, îngheţarea ratelor la bancă şi subvenţii de consum. În Polonia şi Cehia, lentoarea cu care economiile îşi revin sunt motive în plus pentru băncile centrale de acolo să înceapă să reducă dobânzile de politică monetară. În Polonia, scăderea economică este şi o problemă electorală deoarece pe 15 octombrie vor fi ţinute alegeri generale. Medicii au anunţat proteste pe 15 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO