Business Internaţional

Slabirea economică a Chinei îşi face simţită prezenţa şi în vecini: Economia Coreii de Sud înregistrează o scădere pentru prima dată în 2 ani, cu 0,4%

Slabirea economică a Chinei îşi face simţită...

Autor: Valeriu Dănilă

26.01.2023, 10:05 521

Economia Coreei de Sud a înregistrat prima sa contracţie trimestrială potrivit estimărilor anticipate publicate de banca centrală, scrie CNBC.

Produsul intern brut real a scăzut cu 0,4% în ultimul trimestru al anului 2022 comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Băncii Coreei – inversând câştigurile observate în cele trei luni precedente şi scăzând cu mai mult decât contracţia de 0,3% prognozată de economişti într-un sondaj Reuters.

Înrăutăţirea condiţiilor din economia Coreei de Sud a semnalat că o redresare, odată văzută provenind de la consumatorii „cheltuitori de răzbunare”, care lasă în urmă pandemia, ar putea să dispară mai devreme decât se aştepta.

O scădere bruscă, de 5,8% a exporturilor, a dus la scăderea cifrei generale, alături de o scădere cu 4,1% a producţiei şi o contracţie de 0,4% a consumului privat, a spus banca centrală în comunicatul său.

Totuşi, indicele bursier de referinţă Kospi din Coreea de Sud a continuat să înregistreze câştiguri pentru a patra sesiune consecutivă joi, tranzacţionându-se cu o creştere de 0,7% după-amiaza. Wonul coreean s-a situat la niveluri puţin mai puternice, ultima situaţie atingând 1.232,13 faţă de dolarul american.

Economistul senior pentru Asia Goldman Sachs, Goohoon Kwon, a declarat că comerţul cu Coreea de Sud se va relua probabil din cauza unei economii chineze complet redeschise.

„Redeschiderea Chinei va fi semnificativ pozitivă pentru Coreea, mai ales având în vedere că există dovezi că întreruperile aprovizionării au avut loc în noiembrie – ceea ce a împins cererea de cipuri şi componente electronice foarte semnificativ, lucru care ar trebui corectat în viitor”, a spus el la CNBC „Squawk Box”.

„Primul trimestru, ne aşteptăm la o creştere pozitivă, având în vedere redeschiderea Chinei şi, de asemenea, încărcarea anticipată a cheltuielilor fiscale şi aproape de sfârşitul ciclului de creştere [a ratei dobânzii]”, a spus el.

„Părerea noastră este că ar putea merge pentru încă o creştere de 25 de [puncte de bază] înainte de o pauză pentru restul trimestrului I”, a spus Goh.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO