Business Internaţional

SocGen angajeaza 5.500 de oameni cand celelalte banci concediaza

28.08.2008, 19:28 19

Banca franceza Societe Generale va angaja 5.500 de oameni in Franta pana la sfarsitul lui 2008, aducand o unda de optimism intr-o industrie care s-a confruntat cu pierderea a sute de mii de locuri de munca, pe fondul crizei izbucnite pe piata creditelor in urma cu un an, scrie Financial Times.
Banca, a doua ca marime din Franta, incearca in prezent sa se redreseze dupa frauda din ianuarie care i-a provocat pierderi de 4,9 miliarde de euro (7,2 mld. dolari). Totusi, oficialii institutiei afirma ca SocGen aproape ca si-a triplat numarul de angajati in ultimii zece ani, avand in prezent aproximativ 151.000 de angajati in intreaga lume.
Cele mai multe banci au ales sa faca reduceri de personal in special in sectorul de investitii, care a fost puternic afectat de criza creditelor izbucnita pe piata subprime din SUA, insa Societe Generale, care a constituit provizioane pentru investitiile de pe piata ipotecara americana in valoare de 4,9 miliarde de euro, a anuntat ca intentioneaza sa faca 20.000 de noi angajari in toata lumea in 2008. In urma cu un an, SocGen a angajat 19.000 de persoane, numarul noilor angajati ridicandu-se la 15.000 in 2006.
Grupul francez a pierdut totusi 13.429 dintre angajatii cu contract permanent in 2007, dupa ce majoritatea dintre ei au iesit la pensie, iar unii si-au dat demisia, cifra fiind mai ridicata comparativ cu 2006, cand 10.971 de persoane si-au parasit posturile.
Institutia financiara nu a facut public numarul angajatilor care au plecat in acest an. Societe Generale a anuntat ca cei 5.500 de angajati vor fi repartizati in trei departamente, cel de investitii, cel de retail si servicii financiare si cel de administrare de active.
Majoritatea, aproape 3.000, vor lucra in reteaua de retail a SocGen, cele mai multe posturi incluzand contactul cu publicul.
Exista posturi disponibile si in audit, managementul riscurilor, contabilitate sau IT, iar Societe Generale spera ca 40% din locurile vacante sa fie ocupate de absolventi proaspat iesiti din facultate, 60% dintre ele revenind persoanelor cu experienta.
Si banca elvetiana Credit Suisse intentioneaza sa faca noi angajari, in special in India, in timp ce UniCredit (Italia) va reduce numarul de angajati din vestul Europei, dar va face angajari in Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO