Business Internaţional

Somajul din Spania creste spectaculos, iar imigrantii sunt primii afectati

Somajul din Spania creste spectaculos, iar imigrantii sunt primii afectati
03.02.2009, 17:34 32

Numarul persoanelor care si-au pierdut locul de munca in Spania in luna ianuarie a ajuns la o valoare record, 198.838 de noi someri fiind inregistrati in prima luna a lui 2009. Aceasta este a zecea luna consecutiva cand numarul persoanelor disponibilizate s-a majorat si este totodata cea mai importanta crestere inregistrata, pe fondul crizei globale care loveste cea de-a patra economie a zonei euro ca marime, potrivit datelor guvernamentale, scrie cotidianul britanic The Guardian.

"Suntem in cel mai grav moment al crizei", a declarat premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, spunand bancilor sa reia creditarea si sa participe la relansarea economiei.
Numarul total al somerilor din Spania a ajuns astfel la 3,33 milioane, recordul ultimilor 12 ani, si se apropie vertiginos de nivelul inregistrat in Germania, cea mai mare economie a Europei, care, cu o populatie dubla fata de cea a Spaniei, numara 3,49 milioane someri. Incepand cu ianuarie 2008, rata somajului a urcat cu 47%, echivalentul a 1,06 milioane persoane care au ramas fara un loc de munca, odata ce mai multor mii de intreprinderi mici, responsabile pentru 80% din forta de munca angajata, le-au fost refuzate credite si pe fondul crizei actuale au pierdut clienti.
"Continuam sa fim afectati de actuala criza financiara internationala, de lipsa de lichiditati din sistem si de contractarea consumului", a spus Maravillas Rojo, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Sectorul de servicii din Spania a fost cel mai afectat, inregistrand o reducere de 136.610 a locurilor de munca, urmat de sectorul industrial, care a eliminat 31.276 de posturi, iar pe pozitia a treia regasim constructiile, sector de unde au fost disponibilizati 17.175 de angajati.
Acest top indica o schimbare de pozitii fata de ultimele luni, cand constructiile conduceau plutonul, si sugereaza ca ceea ce initial a inceput ca o criza a pietei imobiliare, provocata de caderea preturilor dupa un deceniu de boom, s-a transformat intr-o criza economica ce a contagiat toate sectoarele cheie ale Spaniei.
"Situatia urmeaza sa se inaspreasca, va fi mult mai rau. Primele doua trimestre ale anului vor fi probabil cele mai slabe. In ultimele luni ale anului trecut erau afectati in special cei angajati in constructii, insa acum este randul celor din sectorul de servicii sa simta efectele crizei", a spus Jose Garcia Zarate de la firma de consultanta 4Cast.
Cei mai afectati vor fi imigrantii. Milioane de imigranti din America Latina, Europa de Est si Africa de Nord au ales in ultimul deceniu Spania ca noua lor casa.
Odata ce sectorul de constructii, candva motorul de crestere al economiei spaniole, dupa zece ani de expansiune continua a fost fortat la sfarsitul anului trecut sa ia o pauza, angajatorii au renuntat rapid la serviciile muncitorilor angajati - iar slujbele ce nu necesitau calificari deosebite, ocupate de regula de imigranti, au fost primele pe lista neagra.
"Cand am decis sa imi parasesc tara, nu ma asteptam ca lucrurile sa evolueze in acest mod", a recunoscut Jessica, o tanara de 30 ani din Ecuador. "Voi primi ajutorul de somaj cateva luni, insa dupa aceea nu stiu cu ce imi voi creste copiii".
"Spania si-a schimbat orientarea, din exportator de muncitori in ani '60 si '70, in imporator", a marturisit Gustavo Matias Clavero, profesor de economie la Universitatea Autonoma din Madrid. Acum, acesti muncitori, in marea lor parte, se gasesc dependenti de ajutorul de somaj oferit de statul spaniol, odata ce rata somajului creste in randul imigrantilor mai rapid decat in randul spaniolilor.
Daca la sfarsitul lunii decembrie numarul somerilor depasea usor 3 milioane, in crestere cu 46,9%, in randul imigrantilor se numarau, in acelasi timp 410.960 someri, numarul in crestere cu 94%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor date oficiale oferite de Ministerul Muncii. Rata somajului in Spania in ultimul trimestru al lui 2008 a urcat la 13,9%, de departe cea mai mare din UE. Mai multi analisti estimeaza ca pana in 2010 aceasta ar putea ajunge la 19%.
 
Somerii romani au 800 euro/luna in Spania
Numarul imigrantilor romani din Spania era estimat in toamna anului trecut la 800.000 de persoane, numai in regiunea Madrid fiind inregistrati peste 200.000 de cetateni romani, cu aproape 45.000 mai multi decat la inceputul lui 2007. De fapt, numarul romanilor din regiunea Madrid s-a dublat in ultimii trei ani, in acest moment reprezentand circa 20% din totalul imigrantilor, potrivit datelor Consiliului pentru Imigratie si Integrare al regiunii autonome Madrid. La nivelul anului trecut nu existau date care sa indice gradul de afectare a imigrantilor de origine romana, pe fondul crizei economice care a afectat tara iberica. Insa, odata cu inrautatirea in ultimele luni a conditiilor de pe piata spaniola este de asteptat ca un numar din ce in ce mai mare de romani sa fie afectati de somajul galopant din aceasta tara. Ajutorul de somaj oferit de guvernul de la Madrid se ridica la circa 800 de euro, mult peste salariul mediu din Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24