Business Internaţional

Spania a ratat cu mult ţinta de deficit bugetar şi aşteaptă renegocierea obiectivelor financiare cu Comisia Europeană

Spania a ratat cu mult ţinta de deficit bugetar şi aşteaptă renegocierea obiectivelor financiare cu Comisia Europeană

Ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos: „Efortul de consolidare fiscală, care va fi mare, va trebui să evite avarierea şi mai mult a creşterii economice“

Autor: Bogdan Cojocaru

29.02.2012, 00:04 329

Spania, ţara cu cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană şi care anul acesta va intra probabil în recesiune, a în­registrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5% din PIB, în condiţiile în care ţinta era de 6% din PIB. Rezultatul com­plică eforturile guvernului de a atinge obiectivul de deficit bugetar stabilit pentru anul acesta, de 4,4% din PIB.

Comisia Europeană estimează că economia zonei euro se va comprima anul acesta. Spania este una dintre cele şase state pentru care CE a anticipat anterior creştere economică, dar pentru care acum proiectează scădere, scrie The Wall Street Journal.

Spania a ieşit abia la începutul anului 2010 dintr-o recesiune de 18 luni declanşată de criza financiară globală şi de implozia unei bule imobiliare care a distrus milioane de locuri de muncă şi a lăsat în urmă cantităţi importante de datorii toxice. Statul spaniol se confruntă cu o rată a şomajului de 23%, cea mai mare din UE. Situaţia este şi mai dramatică în rândul tinerilor, unde unu din doi nu-şi găseşte loc de muncă.

Guvernul spaniol, condus de doar două luni de premierul Mariano Rajoy, rămâne hotărât să reducă deficitul bugetar. Ministrul economiei Luis de Guindos a declarat că Spania este încrezătoare că poate renegocia cu CE o ţintă mai mare de deficit bugetar, în condiţiile în care înrăutăţirea perspecti­velor economice face ca vechea ţintă să fie mai greu de atins.

"Efortul de consolidare fiscală, care va fi mare, va trebui să evite avarierea şi mai mult a creşterii economice. Această discuţie nu va fi doar pentru Spania, ci pentru toate statele din zona euro", a afirmat de Guindos. El a menţionat că CE înţelege perfect că Spania a deviat anul trecut de la traiectoria bugetară şi că apreciază eforturile care vor fi făcute pentru îndreptarea direcţiei.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a indicat că UE va aştepta mai multe detalii despre exerciţiul bugetar pe anul trecut şi planul de buget pentru 2012 care va fi prezentat în martie înainte de a decide asupra relaxării ţintelor de deficit. El a atenţionat însă că ţările luate în colimator de pieţe ar trebui să fie pregătite să implementeze mai multă austeritate.

Madridul a pus deja în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea chel­tuielilor bugetare şi majorarea taxelor cu 15 miliarde euro. Analiştii apreciază că, pentru respectarea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB, guvernul va trebui să găsească modalităţi pentru a acoperi o gaură de 30 de miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24