Business Internaţional

Spania îşi sacrifică economia pe altarul austerităţii pentru a salva băncile şi a face pe placul creditorilor

Spania îşi sacrifică economia pe altarul austerităţii pentru a salva băncile şi a face pe placul creditorilor

Mariano Rajoy, premierul spaniol: „Ştiu că măsurile pe care le-am anunţat nu sunt plăcute. Nu sunt plăcute, dar sunt esenţiale. Ne aflăm într-o si­tuaţie extrem de gravă“

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2012, 00:05 793

Premierul spaniol Mariano Ra­joy a anunţat cel de-al patrulea pachet de măsuri de austeritate din ultimele şapte luni care conţine, printre altele, ma­jorarea TVA de la 18% la 21% şi reducerea semnificativă a ajutoarelor de şomaj.

Măsurile, care ar trebui să dimi­nueze cu 65 miliarde euro deficitul bu­getar în doi ani şi jumătate, vin în con­textul în care ieri erau aşteptaţi 25.000 de protestatari în Madrid şi sunt preţul plătit în schimbul ajutorului pe care Spania îl primeşte de la zona euro pentru bănci şi răgazul de un an primit pentru reducerea deficitului.

"Ştiu că măsurile pe care le-am anunţat nu sunt plăcute. Nu sunt plăcute, dar sunt esenţiale. Ne aflăm într-o si­tuaţie extrem de gravă", a declarat Ra­joy, citat de Bloom­berg.

Ministrul, în funcţie din decembrie anul trecut, s-a opus majorării TVA când guvernul anterior a crescut taxa. El a promis că va proteja puterea de cum­părare a pensionarilor şi, într-o dezba­tere, a negat că ar intenţiona să reducă ajutoarele de şomaj.

"Am spus că vom reduce taxele, iar acum le majorez. Circumstanţele s-au schimbat iar eu trebuie să mă adaptez la ele", a spus Rajoy în faţa parlamen­tarilor, adăugând că măsurile anunţate trebuie adoptate fără întârziere.

Printre alte măsuri anunţate figu­rează tăierea ajutoarelor de şomaj de la 70% din salariile primite în ultimele şase luni de muncă la 50%, notează The Telegraph.

De asemenea, guvernul va reduce cheltuielile administraţiilor locale cu 3,5 miliarde euro, bugetele ministerelor cu 600 milioane euro şi va elimina bonusul de sfârşit de an pentru anumiţi angajaţi de la stat.

Totodată, numărul consilierilor locali va fi redus cu 30%, iar salariile primarilor vor fi standardizate.

Anterior, Spania a anunţat reduceri de cheltuieli de 27 miliarde euro în ceea ce a fost etichetat ca fiind cel mai auster buget din istoria ţării.

Spania, singurul stat din UE pentru care Comisia Europeană anticipează scă­dere economică anul viitor, a primit accep­tul zonei euro pentru un ajutor de până la 100 miliarde euro şi un an supli­mentar, până în 2014, pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar, potrivit BBC.

"Ceea ce ne animă sunt cele cinci milioane de persoane fără loc de muncă"

Astfel a fost deschisă uşa pentru un nou model al Uniunii Europene, iar acordurile la care s-a ajuns la summit obligă pe fiecare în mod egal, a spus Rajoy, făcând referire la reuniunea şefilor de state şi de guverne din UE de la sfârşitul lunii trecute.

Premierul descrie actuala recesiune ca fiind a doua ca gravitate din istoria ţării. Şomajul din Spania depăşeşte 24%, iar analiştii apre­ciază că liderii europeni vor să vadă un plan spaniol credibil de reducere a deficitului bugetar.

"Ceea ce ne animă sunt cele cinci milioane de persoane care nu au loc de muncă", a mai spus Rajoy parlamen­tarilor.

Până acum eforturile premierului de a repune pe picioare finanţele statului nu au reuşit să convingă investitorii, urmarea fiind că randamentele obliga­ţiunilor spaniole oscilează în jurul unor niveluri periculoase dincolo de care statul nu se va mai putea finanţa la costuri pe care şi le poate permite.


Criza pune în pericol 4,5 milioane locuri de muncă în zona euro

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), agenţie a ONU, le-a cerut liderilor din zona euro să investească în economiile lor şi să aibă ca prioritate crearea locurilor de muncă, avertizând că de la începerea crizei financiare, în 2008, s-au pierdut 3,5 milioane de locuri în ţările din uniunea monetară, iar alte 4,5 milioane sunt în pericol, scrie CNBC.

Datele arată că măsurile de austeritate nu au dat roade. Reducerea cheltuielilor publice a sufocat cererea internă, motor de creştere care nu a fost înlocuit de avansul exporturilor. În plus, 13 din cele 17 state din uniunea monetară au implementat reforme pe piaţa muncii care nu au avut niciun impact vizibil cu privire la crearea de noi locuri de muncă, ci, din contră, au permis angajatorilor să concedieze mai uşor personalul.

FMI cere Italiei reforme mai profunde

Reforma pensiilor introdusă de premierul Mario Monti (foto), dereglementarea limită a serviciilor, reforma pieţei muncii şi reducerile de cheltuieli nou anunţate merg în direcţia cea bună, dar pentru a sparge cercul vicios în care economia avansează foarte lent şi datoria creşte accentuat guvernul trebuie să facă mai mult, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

"Acesta este un proces care trebuie să continue, şi trebuie să continue în forţă şi expansiv dacă se vrea succes", notează raportul. Economia italiană a crescut în ultimii zece ani cu cel mai lent ritm din UE. Pentru anul acesta, FMI anticipează o scădere de 1,9%. "În absenţa şocurilor, economia îşi va reveni anul viitor, datorită revenirii modeste a exporturilor, însă evoluţia va fi mai slabă decât în celelalte ţări din regiune", menţionează sursa citată.

Portugalia are probleme cu planul de salvare

Portugalia întâmpină dificultăţi în respectarea condiţiilor de reducere a deficitului bugetar prevăzute în acordul de bailout stabilit cu UE şi FMI şi de aceea creditorii internaţionali ar putea fi nevoiţi în curând să relaxeze termenii programului de salvare pentru a preveni deraierea acestuia, scrie Bloomberg.

Eforturile premierului Pedro Passos Coelho (foto) de a respecta angajamentele de diminuare a deficitului au suferit o lovitură săptămâna trecută, când planurile de reducere a pensiilor şi a primelor de vacanţă ale angajaţilor din sectorul public au fost declarate neconstituţionale. Randamentul obligaţiunilor Portugaliei scadente la 10 ani depăşeşte 10%, astfel că este posibil ca statul să nu poată reveni pe pieţele financiare anul viitor aşa cum era planificat, ceea ce ar necesita suplimentarea ajutorului internaţional în pofida asigurărilor premierului că nu va solicita îndulcirea tratamentului. "Strategia Lisabonei este să continue să fie un student bun în rândul ţărilor care beneficiază de programe de susţinere financiară, până va deveni clar că liderii de la Bruxelles şi Berlin trebuie să relaxeze regulile jocului pentru a reuşi", a afirmat Antonio Barroso, analist la grupul Eurasia în Londra. Măsurile de austeritate au adâncit recesiunea din Portugalia, pentru acest an fiind anticipată o contracţie a PIB de 3%, în timp ce şomajul ar putea atinge anul viitor 15,9%, cel mai ridicat nivel din istoria ţării în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24