Business Internaţional

Spania: scaderea vanzarilor si stocurile mari de case duc dezvoltatorii in faliment

15.04.2008, 20:10 15

Companiile de dezvoltare imobiliara din Spania au recurs in ultima vreme la oferte ce includ masini cadou, excursii in strainatate sau chiar premii in bani pentru a atrage cumparatorii, pe fondul crizei sectorului imobiliar. Unele companii au ales chiar sa patrunda pe segmentul de inchirieri, scrie Budapest Business Journal.
Numarul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare care au participat la targul de profil de la Madrid a fost cu o treime mai mic decat cel de anul trecut din cauza crizei sectorului imobiliar din Spania.
"Incepand cu toamna anului trecut, miscarile pe piata s-au diminuat foarte mult", a declarat Javier Roca de Togores, director administrativ la Zapata, o companie care vinde locuinte in sudul Madridului.
Avand in vedere ca preturile la locuinte au scazut cu aproximativ 4% de la mijlocul lui 2007 si ca piata este, in viziunea FMI, supraevaluata, unele firme iau in considerare patrunderea pe segmentul de inchirieri. Spania a construit in ultimii zece ani peste 5 milioane de locuinte datorita climatului economic propice, cu o crestere medie de 3,8%, rate ale dobanzilor foarte reduse si un flux continuu de imigranti in orase si straini bogati in regiunea de coasta. Sectorul constructiilor a fost pentru multi ani motorul economiei spaniole si aduce tarii circa 20% din Produsul Intern Brut.
Criza globala a creditelor ipotecare, despre care FMI crede ca va injumatati rata de crestere economica a Spaniei pana la 1,8%, a dus la incetinirea pietei imobiliare spaniole. Roca de Togores a declarat ca Zapata a trebuit sa reduca preturile la apartamentele cu un singur dormitor cu pana la 40%, respectiv pana la 145.000 de euro (228.000 de dolari). Panourile publicitare ale firmei Zapata din Madrid contin imagini cu un magician care taie un om in doua sub sloganul "In vremuri grele, fii curajos si mergi inainte".
Spania este una dintre cele mai grav afectate piete din Europa, pe langa Irlanda, unde preturile au scazut cu pana la 8,8% intr-un an, sau Marea Britanie, unde preturile la locuinte au scazut cu 2,5% in luna martie, conform Halifax.
In cadrul targului de imobiliare de la Madrid, ofertele au curs neincetat, cu TM Grupo, care promitea plata ratei ipotecare in primul an, sau Afirma, care garanta rambursarea avansului in cazul in care in cinci ani locuinta valora mai putin. "Anul acesta, cumparatorii sunt mult mai seriosi, mai atenti la detalii si se decid mult mai greu", a declarat Inigo de Carlos, directorul de vanzari de la Afirma. Vanzarile Afirma s-au redus cu o rata anuala de 40% in ultimele sase luni, in mare parte din cauza speculatorilor care au abandonat piata pentru una mai stabila, conform directorului de la Afirma.
In ciuda incetinirii pietei imobiliare, preturile la locuinte in Spania nu sunt deloc mici. Avand in vedere ca apartamentele de 100 de metri patrati din marile orase spaniole costa in jur de 300.000 de euro (474.600 de dolari), iar salariul mediu nu depaseste cu mult 2.000 de euro pe luna, un mare numar de oameni, in special tinerii, nu isi pot permite o casa noua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO