Business Internaţional

Special ZF: Criza financiara continua sa faca ravagii printre bancile din SUA si la un an de la debut

Special ZF: Criza financiara continua sa faca ravagii printre bancile din SUA si la un an de la debut

Pentru detalii vezi documentul atasat

14.07.2008, 18:25 54

Semnale mai putin evidente despre viitoarea criza isi facusera aparitia inca de la inceputul anului, fiind legate in special de piata imobiliara rezidentiala, unde dezvoltatorii inregistrau pierderi pe fondul scaderii numarului de credite ipotecare acordate.
Dupa anuntul Bear Stearns privind prabusirea celor doua fonduri de hedging, vestile rele din segmentul financiar incep sa se intensifice. Profiturile creditorilor americani dispar, iar bancile, printre care si BNP Paribas, restrictioneaza accesul clientilor la fondurile de investitii pe care le detin sub administrare, in conditiile in care se confrunta cu retrageri masive.
Lipsa de lichiditate devine principala caracteristica a pietei financiare internationale, in conditiile in care bancile - temandu-se de extinderea pierderilor cauzate de investitiile in instrumente financiare bazate pe ipoteci - devin din ce in ce mai reticente in a acorda imprumuturi interbancare.
Aceasta situatie determina Banca Centrala Europeana sa pompeaze, in august, aproape
50 mld. euro pe piata financiara din zona euro, operatiune care este urmata de miscari similare ale bancilor centrale din Statele Unite si Japonia.
Mai mult, in situatia in care piata americana pare cea mai afectata de criza, banca centrala (Fed) decide, pe 17 august, sa reduca dobanda la care imprumuta bancile comerciale cu 0,5%, pana la 5,25%, aceasta fiind prima miscare de acest gen efectuata in decursul a sase ani.
Tot in vara anului trecut apar si primele colapsuri ale unor institutii financiare, American Home Mortgage, unul dintre principalii furnizori americani de credite ipotecare, declansand procedurile de faliment dupa ce concediase cea mai mare parte a angajatilor.
Concedieri masive de personal au loc si in cadrul altor companii financiare, printre care Countrywide, cel mai mare creditor ipotecar de tip subprime american. Ca urmare a temerilor investitorilor, actiunile Countrywide se prabusesc, iar compania primeste o infuzie de lichiditate in valoare de 2 mld. dolari din partea Bank of America, institutie care ulterior isi da acordul pentru achizitionarea creditorului. Axarea pe credite subprime (credite cu grad ridicat de risc si acordate persoanelor cu bonitate indoielnica sau venituri reduse), a caror principala caracteristica este reprezentata de ratele lunare ajustabile, a condus la un numar record de credite neperformante, in conditiile in care - odata cu ajustarea ratelor - consumatorii au intrat in incapacitate de plata.
Mai mult, decliul preturilor de pe piata imobiliara a facut ca debitorii sa nu-si mai poata vinde locuintele sau refinanta creditele.
Criza ipotecara incepe sa se extinda cu rapiditate pe pietele din afara Statelor Unite, unul din primele semnale in acest sens fiind reprezentat de colapsul bancii germane de stat Sachsen Landesbank, cauzat de expunerea pe piata americana a creditelor subprime, institutia fiind achizitionata in august 2007 de catre Landesbank Baden-Wuertemberg, cea mai mare banca regionala din tara. La putin timp, o alta banca germana - IKB - dezvaluie pierderi de 1 mld. dolari.
Un nou semnal al raspandirii crizei vine din Marea Britanie, unde - la inceputul lunii septembrie - creditorul ipotecar Northern Rock solicita Bancii Angliei un imprumut de urgenta, pe fondul unei expuneri semnificative pe piata subprime. In zilele urmatoare, mii de clienti ai Northern Rock isi retrag banii din depozitele administrate de catre banca.
Pe 18 septembrie Fed opereaza prima reducere a dobanzii de referinta de la declansarea crizei, in incercarea de a aduce un val de energie pe piata financiara. Aceasta masura a fost urmata de inca sase decizii similare, care au adus rata dobanzii de politica monetara de pe piata americana la nivelul de 2%.
Odata cu incheierea celui de-al treilea trimestru din 2007, apar si primele pierderi contabilizate de bancile de investitii. In octombrie, banca elvetiana UBS anunta pierderi de 3,4 mld. dolari, inregistrate de divizia de instrumente cu venit fix, in timp ce Citigroup recunoaste pierderile de 3,1 mld. dolari. In acelasi timp, Merrill Lynch dezvaluie pierderi de 5,6 mld. dolari ca urmare a expunerii pe piata subprime.
Pe 15 octombrie, Citigroup anunta o noua operatiune de reducere a valorii contabile a activelor de pana la 5,9 mld. dolari, iar banca japoneza Nomura decide inchiderea diviziei de instrumente financiare bazate pe credite subprime, asumandu-si pierderi de 621 mil. dolari.
Urmeaza cateva saptamani in care anunturile privind reducerea activelor contabile nu inceteaza, in randul institutiilor financiare afectate de criza intrand Deutsche Bank, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Barclays, Morgan Stanley si Wachovia. In acelasi timp, Merrill Lynch si Citigroup anunta noi pierderi, directorii executivi ai celor doua institutii - Stan O'Neal si Charles Prince - fiind indepartati din functii, la inceputul lunii noiembrie.
La sfarsitul lui 2007, pe fondul problemelor din ce in ce mai accentuate din segmentul de creditare, Statele Unite isi reduc previziunile de crestere economica pentru anul 2008.
In aceeasi perioada, Fed, Banca Centrala Europeana, si Banca Angliei isi dau acordul pentru o actiune coordonata prin intermediul careia sunt injectate peste 100 mld. dolari in piata imprumuturilor interbancare pe termen scurt, in incercarea de a reda increderea investitorilor.
De asemenea, Fed inaspreste conditiile de acordare a creditelor subprime, cerand bancilor sa verifice cu atentie veniturile clientilor si sa dezvaluie in totalitate costurile implicate de contractarea unui credit.
In ianuarie 2008, incepe cursa de apreciere a pretului petrolului si al celorlalte materii prime, in conditiile in care investitorii reticenti in a-si mai asuma riscuri se indeparteaza de piata financiara orientandu-se spre materiile prime, vazute drept o oaza de stabilitate.
Ca o consecinta a acestui fapt, bursele din intreaga lume se prabusesc, in acest moment multi indici importanti aflandu-se pe o piata in deriva.
In martie, piata financiara ofera poate cea mai mare surpriza de la declansarea crizei subprime, in momentul in care banca de investitii Bear Stearns intra in colaps si dispare ca institutie independenta, fiind achizitionata de JP Morgan prin intermediul unei tranzactii in valoare 30 mld. dolari, tranzactie instrumentata in mod direct de catre banca centrala americana.
Colapsul Bear Stearns a dat nastere unor noi temeri, potrivit carora si alte institutii financiare s-ar putea afla in pragul falimentului. Dupa prabusirea Bear Stearns a urmat totusi o perioada de calm in ceea ce priveste criza financiara, cea mai importanta preocupare a oficialilor din intreaga lume devenind - cel putin aparent - inflatia, generata de preturile record ale alimentelor si energiei. Iar aceasta preocupare s-a reflectat si in politica monetara a Bancii Centrale Europene, care a majorat la inceputul acestei luni dobanda de politica monetara pana la 4,25%, dupa ce timp de un an a ezitat sa ia o decizie atat in sensul majorarii, cat si in cel al reducerii dobanzii.
Chiar daca inflatia a devenit principala preocupare a factorilor de decizie, criza subprime nu trece neobservata, oficialii Fed declarand recent ca turbulentele de pe piata financiara vor continua sa se extinda si in 2009, mentionand in acelasi timp ca vor continua un program menit sa acorde imprumuturi cu dobanda scazuta bancilor comerciale.

BILANTUL CRIZEI

In vara anului trecut American Home Mortgage, unul dintre principalii furnizori americani de credite ipotecare, a intrat in faliment.

Countrywide este urmatoarea victima a crizei financiare, primind un credit de urgenta din partea Bank of America si fiind ulterior cumparata de aceasta.

In Europa banca germana de stat Sachsen Landesbank incepe sa aiba probleme de licihiditate din cauza expunerii pe piata americana a creditelor subprime, fiind in cele din urma achizitionata de Landesbank Baden-Wuertemberg.

Un nou semnal al raspandirii crizei vine din Marea Britanie, unde - la inceputul lunii septembrie - creditorul ipotecar Northern Rock solicita Bancii Angliei un imprumut de urgenta, pe fondul unei expuneri semnificative pe piata subprime.

In cele din urma criza de la Northern Rock a fost finalizata prin nationalizarea bancii.

Odata cu incheierea celui de-al treilea trimestru din 2007, apar si primele pierderi contabilizate de bancile de investitii.

Citigroup, UBS, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Barclays, Morgan Stanley si Wachovia inregistrand pierderi cauzate de criza subprime.

Directorii executivi ai Merrill Lynch si Citigroup - Stan O'Neal si Charles Prince - platesc cu functia problemele inregistate de bancile pe care le conduc.

In ianuarie 2008, incepe cursa de apreciere a pretului petrolului si al celorlalte materii prime, in conditiile in care investitorii reticenti in a-si mai asuma riscuri se indeparteaza de piata financiara.

In martie, piata financiara ofera poate cea mai mare surpriza de la declansarea crizei subprime, Bear Stearns dispare ca institutie independenta, fiind achizitionata de JP Morgan.

Din cauza crizei financiare banca centrala a SUA a fost nevoita sa reduca dobanda pana la 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO