Business Internaţional

Statele zonei euro ar putea extinde până la 50 de ani maturitatea datoriilor Greciei

Statele zonei euro ar putea extinde până la 50 de ani...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2014, 21:17 265

Statele zonei euro ar putea extinde până la 50 de ani maturitatea împrumuturilor acordate Greciei şi ar putea reduce dobânda pentru o parte a finanţărilor, au declarat doi oficiali europeni, care cunosc opţiunile analizate de Bruxelles pentru sprijinirea guvernului elen, potrivit Bloomberg.

Ţările din zona euro au contribuit cu cea mai mare parte a fondurilor la două pachete de împrumuturi, totalizând 240 de miliarde de euro, acordate Greciei începând din 2010. Statul elen a avut nevoie de ajutor extern pentru a evita colapsul financiar, după ce a pierdut accesul la finanţare la dobânzi sustenabile de pe piaţa financiară internaţională, din cauza îndatorării ridicate.

Dobânda pentru unele dintre împrumuturile acordate Greciei ar putea fi redusă cu circa 0,5 puncte procentuale, potrivit surselor.

Măsurile vor fi discutate până în mai sau iunie de liderii europeni şi ar putea include un nou pachet de împrumuturi, în valoare de 13-15 miliarde de euro, a spus un alt oficial. Grecia a mai beneficiat, anterior, de îmbunătăţirea termenilor împrumuturilor, în contextul recesiunii prelungite prin care trece economia elenă.

„Ceea ce putem face este să acordăm termeni mai favorabili privind datoria, ceea ce am mai făcut prin scăderea dobânzilor sau extinderea maturităţilor. Astfel de măsuri sunt posibile, dar cu condiţia ca angajamentele asumate de Grecia să fie îndeplinite“, a declarat, marţi, ministrul de finanţe al Olandei, Jeroen Dijsselbloem. Acesta este şi şef al Euro­group, organizaţie care reuneşte miniştrii de finanţe din ţările zonei euro.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Greciei a scăzut miercuri cu 0,37 puncte procentuale, la 7,92%, acesta fiind cel mai mare declin din ultimele şapte luni.

Noile facilităţi ar ajuta Grecia să acopere un deficit de finanţare al programului de împrumuturi şi să-şi respecte angajamentele asumate faţă de creditorii internaţionali.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO