Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu

29.10.2013, 20:09 89

Banca centrală a Ungariei a redus ieri dobânda cheie la minimul record de 3,4% şi a atenţionat că ar putea continua ciclul fără precedent de ralaxare a politicii monetare. Dobânda a fost redusă cu 20 de puncte de bază, scrie Portfolio.hu. Banca notează că nu are îngrijorări legate de inflaţie, iar cererea internă este încă slabă şi subliniază că o atitudine prudentă ar fi justificată de volatilitatea mediului extern. Cu toate acestea, analiştii de la Capital Economics spun că sunt multe motive care justifică ideea că ciclul de relaxare se apropie de sfârşit. „Economia îşi revine, iar inflaţia accelerează. Mai mult, nu este clar dacă dobânzile pot fi coborâte mai mult fără a cauza deprecierea forintului”, crede analistul Andrew Jackson.

Producătorul japonez de electronice Toshiba şi-a vândut unitatea poloneză Toshiba Television Central Europe companiei taiwaneze Compal Electronics, scrie Warsaw Business Journal. Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost făcută publică de părţi, va fi finalizată până în martie 2014, dacă va fi aprobată de autorităţile antimonopol. Toshiba Television Central Europe, înfiinţată în 2006, produce televizoare LCD de mărimi mari şi medii. Fabrica unităţii era cel mai mare producător de televizoare al Toshiba. După transferarea proprietăţii, compania japoneză va continua să vândă televizoare poloneze printr-un parteneriat cu Compal. Vânzarea face parte dintr-un proces mai larg de restructurare a diviziei Toshiba de televizoare. În august se zvonea că unitatea poloneză va fi închisă dacă nu este găsit un cumpărător.

Grupul rus Gazprom a acuzat marţi Ucraina că îi datorează 882 de milioane de dolari, lăsând să planeze ameninţarea unui nou conflict al gazelor într-un moment în care autorităţile de la Kiev pregătesc un acord de asociere a ţării cu Uniunea Europeană, scrie AFP. „Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor Ucrainei pentru gazele ruseşti“, a declarat preşedintele Gazprom Alexei Miller, citat de agenţiile ruse de presă. Miller a explicat că a acceptat o amânare a plăţii de către Ucraina a unei facturi de 882 de milioane de dolari pentru gazele livrate de Gazprom în august, dar că amânarea a expirat la 1 octombrie. „Situaţia este foarte serioasă, întrucât contractul prevede că în cazul încălcării termenilor de plată se trece la un sistem de plată în avans“, a avertizat şeful Gazprom. Relaţiile tensionate dinte Rusia şi Ucraina au condus la întreruperea în mai multe rânduri a livrărilor de gaze către partea ucraineană, care este dependentă în mare măsură de acestea în pofida încercărilor de diversificare a furnizorilor.

Preşedintele băncii olandeze Rabobank a demisionat după ce compania a acceptat să plătească o amendă de un miliard de dolari (774 milioane euro) impusă de autorităţile din SUA, Marea Britanie şi Olanda pentru manipularea dobânzilor Libor. Aceste dobânzi sunt folosite pentru evaluatea unor contracte financiare de mii de miliarde de dolari inclusiv împrumuturi pentru achiziţionarea de automobile şi ipoteci, scrie BBC. Autorităţile din diferite state investighează manipularea dobânzilor din 2012. În acest scandal mai mulţi traderi sunt acuzaţi penal, iar banca britanică Barclays a fost amendată cu 454 milioane dolari în SUA şi Marea Britanie. Autoritatea de Conduită Financiară a Marii Britanii a justificat amenda impusă Rabobank prin faptul că banca se face vinovată de „abateri” serioase şi de durată privind Liborul.

Vânătoarea de evazionişti fiscali din Grecia, menită să facă ordine în finanţele publice şi să pună capăt austerităţii, atrage mai multă mânie din partea populaţiei decât venituri mai mari la bugetul statului, scrie New York Times. Inspectorii fiscali au descins în satul Archanes din Creta, în mijlocul unei sărbători religioase, şi au mers din restaurant în restaurant pentru verificarea registrelor şi a facturilor. În scurt timp, clienţii deranjaţi au intrat în conflict cu aceştia, a avut loc un schimb de replici dure şi s-au produs îmbrânceli, iar inspectorii înspăimântaţi au fost nevoiţi să fugă. „Oamenii sunt atât de supăraţi şi de săraci. Ce au căutat inspectorii aici? De ce nu se duc la peştii cei mari“, a spus Nikolis Geniatakis, proprietarul unui restaurant situat în piaţa centrală, care a urmărit conflictul de peste drum. De ani de zile analiştii au subliniat faptul că una dintre cele mai grave probleme ale Greciei este evaziunea fiscală, care privează guvernul de fondurile mult-necesare. Dar aşa cum arată confruntarea din Archanes, eforturile de colectare a taxelor nu merg bine, gonirea inspectorilor nefiind o dovadă a instaurării domniei legii în economia elenă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24