Business Internaţional

​Stratfor: Problemele pe care le are Gazprom ar putea schimba radical sectorul energiei din Rusia

​Stratfor: Problemele pe care le are Gazprom ar putea...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.12.2015, 18:53 2279

Gazprom, compania care domină industria gazelor din Rusia şi piaţa europeană, are probleme din cauza reducerii cererii în vest şi în eforturile sale de a se reorienta către est. Rivalii de acasă, din Rusia, se vor folosi de dificultăţile financiare ale gigantului pentru a-i reduce puterea, se arată într-o analiză a Stratfor. 

Gazprom este un barometru al problemelor şi conflictelor din Rusia. Compania este una dintre uneltele politice favorite ale Kremlinului. Însă aceasta a trebuit să-şi modifice rapid şi des strategia pentru a se adapta politicilor schismatice de acasă şi schimbărilor din sectorul energiei şi de pe pieţele externe. Una din actualele strategii, care are ca scop amortizarea impactului reducerii cererii din Europa, cea mai mare piaţa de export a sa, este de a-şi orienta mai multe exporturi către est. Aceste planuri au însă probleme.  

Gazprom îşi arde rapid rezervele şi rămâne fără finanţarea necesară finalizării proiectelor care i-ar deschide calea către clienţi din est. În septembrie 2014, Rusia a început construirea conductei „Puterea Siberiei”. Tot în acea perioadă a început dezvoltarea megaexploatărilor Chayandin şi Kovyktin din estul Siberiei. Aceste proiecte ar trebui să ajute Rusia să înceapă în 2018 să-şi trimită exporturile de gaze spre est. Gazprom ar fi trebui să primească o plată anticipată de 25 miliarde dolari pentru livrări de gaze naturale şi un împrumut de 24 miliarde dolari de la China pentru Puterea Siberiei începând cu 2014, însă la aceste fonduri a primit acces abia acum. Iar acces are doar la o parte din bani. Cum capacitatea de a se finanţa de pe pieţele vestice ţi este limitată, Gazprom a cerut Moscovei bani pentru proiectele mari de energie, inclusiv pentru cele care i-ar permite să exporte mai mult către est. Cererea este încă discutată la Kremlin.

În ultimele zile au apărut zvonuri că Gazprom discută cu o firmă ruseasca de energie independentă, Irkutsk Oil, în sensul ca aceasta să contribuie la alimentarea cu gaze naturale a Puterii Siberiei după ce conducta va intra în funcţiune. Anumite surse susţin că, din cauza deficitului de tehnologie şi finanţare, Gazprom nu va putea aduce la timp producţia megacâmpurilor est-siberiene la un nivel suficient de mare pentru a aproviziona Puterea Siberiei. Exploatările estice şi conducta vor costa, după unele estimări, peste 70 de milioane de dolari în următorii câţiva ani. Gazprom nu are aceşti bani. De asemenea, câmpurile estice sunt dificil de exploatat. Gazprom avea în plan să colaboreze cu un partener occidental, care să contribuie cu tehnologie, pentru a dezvolta aceste câmpuri. Însă, din cauza sancţiunilor occidentale, majoritatea firmelor vestice se feresc să investească în Rusia. În aceste condiţii, Gazprom ar putea fi forţat să colaboreze cu parteneri ruşi pentru a-şi deschide calea către est, către Asia.

Exact acest lucru îl vor companiile concurente ruseşti. Multe dintre ele au făcut lobby pentru spargerea monopolului pe care îl are Gazprom pe sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Producătorii rivali de gaze naturale au fost forţaţi să vândă pe piaţa rusească gaze subvenţionate şi aşteptată cu nerăbdare oportunitatea de a vinde mai scump. Multe din aceste firme au operaţiuni în regiuni din afara principalei baze de producţie a Gazprom şi s-ar putea să fie mai aproape de anumite pieţe de export. De aceea, Gazprom ar putea fi nevoit să investească în infrastructură nouă pentru a se extinde în aceste zone pentru a concura cu acele firme.

Kremlinul a ezitat să pună capăt monopolului Gazprom deoarece compania îi era folositoare în politica externă. Acum Moscova ar avea mai multe de câştigat dacă ar sparge monopolul exporturilor pentru că ar îmbunătăţi astfel relaţiile cu cumpărătorii vestici de gaze naturale, care au cerut o astfel de măsură. Având mai mulţi exportatori dintre care să aleagă, clienţii Rusiei ar putea negocia contracte mai bune. În schimb, Rusia îşi poate menţine baza de clienţi. 

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24