Business Internaţional

SUA au mai multe şanse să intre în default decât Indonezia sau Slovenia

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 23:44 801

Costul CDS-urilor SUA pe un an, prin care datoriile suntasigurate împotriva riscului de neplată (credit default swaps),s-au triplat în şase şedinţe de tranzacţionare, potrivit companieide servicii informaţionale financiare Markit.

Evoluţia are loc pe fondul disputei dintre republicani şidemocraţi cu privire la ridicarea pragului datoriilorguvernamentale ce a fost atins pe 16 mai. Până la re­zolvareaconflictului, guvernul american nu se mai poate împrumuta.

Astfel, în prezent costul asigurării unei datorii americane dezece mi­lioane de dolari timp de un an împotriva default-uluidepăşeşte 30.000 de dolari, faţă de mai puţin de 10.000 de dolariîn aprilie.

Conform acestei măsuri - departe de a fi perfectă - SUA au şansemai mari să intre în incapacitate de plată în următoarele 12 lunidecât Indonezia sau Slovenia, scrie Financial Times.

Dezbinarea din clasa politică americană începe să infectezepieţele, iar declaraţii precum cea făcută de congressmanul JohnBoehner, care consideră că intrarea în incapacitate de plată ar fimai puţin periculoasă decât creşterea limitei datoriilor fărărezolvarea problemelor legate de defi­citul bugetar mare, amplificătemerile investitorilor. Boehner a declarat că SUA ar avea nevoiesă intre câteva zile în incapacitate de plată dacă prin aceastaCasa Albă ar fi forţată să accepte reduceri de cheltuieli.

Pericolul este că un default tehnic, adică intrarea înincapacitate de plată pentru doar câteva zile, nu-i va face pedemocraţi şi republicani să ajungă la un consens în privinţamodului în care bugetul trebuie reechilibrat. Mai mult, default-ular putea scăpa de sub control, ceea ce ar duce la un dezastrutotal.

Dacă default-ul tehnic atrage retrogradarea ratingului, scenariufoarte probabil, se va produce o catas­trofă, în condiţiile în careinvestitorii se vor feri de obligaţiunile americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO