Business Internaţional

SUA desface "cătuşele naţionalizării" de la Citigroup, cu un profit de 12 mld. dolari

Prima mare bancă americană eliberată de sub protecţia statului: Trezoreria SUA vinde ultimele acţiuni la Citigroup

Autor: Radu Racu

07.12.2010, 16:14 123

Trezoreria americană şi-a vândut ultima participaţie pe care omai deţinea la grupul financiar Citgroup, pentru 10,5 miliarde dedolari, aducând banca un pas mai aproape de eliberarea de subtutela statului, după o naţionalizare de 45 de miliarde de dolariîn anul 2008, scrie Bloomberg.

Statul american a făcut profit de 12 miliarde de dolari dindividende, operaţiuni şi acţiuni ale Citigroup.

"Asistăm la o formă de desfacere a cătuşelor guvernamentale",spune Bill Bradway, analist la o firmă de consultanţă bancară."Citi devine independentă pe seama unui profit consistent pentrustat", afirmă analistul.

A treia mare bancă din SUA a fost salvată de la faliment lasfârşitul anului 2008, după ce acţiunile se prebuşiseră cu peste90%, sub 5 dolari pe titlu. Statul american a intervenit atunci cufonduri de 45 de miliarde de dolari precum şi cu garanţiisuplimentare de 300 de miliarde de dolari pentru activele toxicedeţinute de instituţia financiară.

Acţiunile băncii au crescut cu 34% anul acesta, ultimatranzacţie fiind realizată la circa 4,5 dolari/titlu. Cotaţia esteînsă cu 92% mai mică decât maximul de 56,41 dolari atins îndecembrie 2006.

Trezoreria şi-a vândut acţiunile deţinute la Citigroup la unpreţ mediu de 4,14 dolar/unitate, după ce le-a cumpărat cu 3,25dolari/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO