Business Internaţional

Ţările din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei, în cazul unui default - surse

Ţările din zona euro iau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei, în cazul unui default - surse

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (stanga), alaturi de premierul grec George Papandreou. Foto: AFP/Mediafax

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

21.07.2011, 14:03 1312

Guvernele ţărilor din zona euroiau în calcul garantarea obligaţiunilor Greciei în cazul intrăriistatului elen în incapacitate de plată, măsură care ar facilitaaccesul băncilor greceşti la fondurile de urgenţă ale BănciiCentrale Europene, au declarat pentru Bloomberg surse apropiatediscuţiilor.


Liderii europeni ar încerca să scurteze cât mai mult posibilperioada în care Grecia ar fi în incapacitate de plată, a afirmatun oficial guvernamental european.
Obligaţiunile greceşti ar putea fi garantate prin titluri cu rating"AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiară, aarătat la rândul său un oficial al unei bănci centrale din zonaeuro.


Nicio decizie finală nu a fost încă luată, notează Bloomberg.


Banca Centrală Europeană (BCE) a insistat ca liderii europeni să nupermită intrarea Greciei în default, deoarece un astfel deeveniment are potenţialul să declanşeze o nouă criză financiarăglobală.


Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care participă joi lareuniunea liderilor din zona euro de la Bruxelles, a afirmat recentcă BCE nu poate accepta obligaţiuni greceşti intrare în defaultdrept colateral pentru operaţiunile de lichiditate aleinstituţiei.


Oficiali guvernamentali germani au indicat că restructurareadatoriilor statului elen ar putea fi inevitabilă în cadrul nouluipachet de finanţare externă pregătit pentru Grecia.
Fondul de Stabilitate Financiară, cu resurse de 440 miliarde euro,este controlat de guvernele din zona euro şi a fost înfiinţat anultrecut pentru a atrage din piaţă fonduri destinate sprijiniriistatelor cu probleme. EFSF a plasat în iunie obligaţiuni de 5miliarde euro, cu scadenţa la 10 ani şi un randament de3,49%.


Până acum, fondul nu a fost folosit pentru sprijinirea Greciei,deşi a cofinanţat pachetele de finanţare externă ale Irlandei şiPortugaliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO