Business Internaţional

Tech, auto, bănci, media: americanii, loviţi de concedieri în masă „brutale“ înaintea sărbătorilor

Tech, auto, bănci, media: americanii, loviţi de...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2022, 22:25 905

În timp ce mulţi angajaţi ameri­cani se pregătesc de sezonul sărbă­torilor de iarnă, unii dintre aceştia se confruntă cu şocul mental şi financiar de a fi disponibilizaţi brusc, scrie The Guardian.

După ce companiile s-au plâns de penurii de locuri de muncă în 2021 şi 2022, mai multe dingtre acestea operează disponibilizări în masă acum, spre sfârşit de an.

Numărul locurilor de muncă eli­mi­nate în SUA a crescut în acest an, avan­sul ridicându-se la 6% pentru primele 11 luni din 2022 faţă de anul trecut.

În fruntea acestei tendinţe se află sectorul tech, numeroase companii din cadrul acestuia anunţând ample disponibilizări în ultimele săptămâni.

Unii experţi văd disponibilizările ca nefiind necesare. „Toate aceste com­panii fac bani. Decid disponibili­zări pentru că alte companii proce­dea­ză la fel,“ arată Jeffrey Pfeffer, profe­sor la Stanford Graduate School of Busi­ness. Şi companii din sectorul auto au anunţat disponibilizări în ma­să chiar înainte de sărbători, invocând pro­ble­me economice. Stellantis a anun­ţat recent închiderea unei fabrici din Illinois, peste 1.200 de angajaţi ur­mând să fie disponibilizaţi până la fi­nalul lunii februarie 2023. Compania a invocat costuri în creştere legate de producţia de maşini electrice.

În sectorul bancar, Goldman Sachs Group are în vedere dispo­nibilizarea a mii de angajaţi pentru a face faţă mediului economic dificil, a declarat recent o sursă pentru Reuters. Disponibilizările sunt ulti­mul semn că tendinţa eliminării locu­rilor de muncă accelerează în întregul Wall Street pe fondul încetinirii ritmului tranzacţiilor.

Goldman Sachs avea 49.100 de angajaţi la finalul trimestrului trei după angajări semnificative în timpul pandemiei. Numărul angajaţilor săi se va menţine peste nivelurile de dina­intea pandemiei, arată sursa citată.

Bănci globale, incluzând Morgan Stanley şi Citigroup, şi-au redus nu­mă­rul angajaţilor în ultimele luni în condi­ţiile în care euforia de pe Wall Street s-a temperat dramatic din cau­za creşte­rii dobânzilor, tensiunilor dintre SUA şi China, războiului dintre Rusia şi Ucraina şi inflaţiei în accelerare puternică.

Şi industria media americană este lovită de un val de disponibilizări, cu mai multe companii majore, incluzând CNN, BuzzFeed şi Gannett, eliminând sute de angajaţi în ultimele săptămâni pe fondul volatilităţii economice şi nesiguranţei, relatează The Guardian.

În 2022, după ce inflaţia a atins maxime istorice, iar banca centrală americană a pornit o campanie agresivă de scumpire a creditului, multe companii media au început să opereze disponibilizări, generând noi îngrijorări cu privire la soliditatea sectorului într-o perioadă de creştere a dezinformării.

Companii ca NBCUniversal, compania-mamă a NBC News şi MSNBC, şi Disney, care deţine ABC News, au sugerat de asemenea că urmează ample disponibilizări în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO