Business Internaţional

Temerile privitoare la recesiunea globala au trimis bursele in degringolada

23.10.2008, 18:46 9

Actiunile companiilor miniere au pierdut teren pentru a treia zi consecutiv pe fondul intensificarii temerilor potrivit carora declinul economic global va reduce cererea de materii prime. Titlurile BHP Billiton si ale Rio Tinto Group au pierdut mai mult de 5%, in conditiile in care pretul cuprului a scazut sub nivelul de 4.000 de dolari pe tona.

In acelasi timp, indicele bursier european Dow Jones 600 a inregistrat o scadere de 2,5%, pana la 204,38. Indicele a pierdut 44% in 2008, in contextul in care pierderile din segmentul de creditare si operatiunile de reducere a activelor contabile au depasit 650 de miliarde de dolari in cadrul celei mai pronuntate crize financiare de la Marea Depresiune incoace, scrie Bloomberg.
"Nu exista industrii care sa prezinte siguranta", a declarat Dominique Sabassier, din cadrul Natixis Asset Management din Paris. "Ne aflam in recesiune. Intrebarea este cat de profunda va fi aceasta si cat va dura."
Indicii nationali de referinta au inregistrat scaderi pe toate cele 17 piete vest-europene care au fost deschise, cu exceptia indicelui irlandez. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 2,3%, in timp ce indicele francez CAC a coborat cu 2,1%. Indicele german DAX a inregistrat o scadere de 4%.
Cuprul a inregistrat cea mai pronuntata scadere din randul metalelor de baza pe bursa londoneza, coborand sub 4.000 de dolari pe tona pentru prima data din noiembrie 2005. Aurul a coborat pana la cel mai scazut nivel din ultimul an pe fondul aprecierii dolarului.
Titeiul cu livrare in decembrie a atins cel mai scazut nivel din iunie 2007, in conditiile in care consumul de carburanti s-a redus pe fondul scaderii economice.
Analistii si-au redus previziunile de crestere a profitului in acest an, in urma adancirii crizei pietelor de credit care ameninta stabilitatea economica.
Castigurile estimate ale companiilor incluse in cadrul indicelui Stoxx 600 vor inregistra un declin de 4,4% in 2008, comparativ cu o crestere de 11% anticipata la inceputul acestui an, conform estimarilor Bloomberg. Costul asigurarii obligatiunilor corporatiste a atins un nivel record pe fondul temerilor legate de posibilitatea ca Argentina si Pakistanul sa intre in incapacitate de plata.
Vanzarile din sectorul britanic de retail au scazut in luna septembrie, in conditiile in care cresterea ratei somajului si spectrul unei recesiuni i-a determinat pe consumatori sa-si reduca cheltuielile. In Franta, increderea in sectorul de afaceri a atins cel mai scazut nivel din 15 ani in urma intensificarii crizei financiare, ce risca sa impinga economia franceza in recesiune.
Bursele asiatice au scazut, impingand indicele de referinta al regiunii pana la cel mai scazut nivel din patru ani, in conditiile in care exporturile japoneze s-au situat sub asteptari, preturile la marfuri au scazut, iar cea mai severa criza financiara dintr-un deceniu cu care se confrunta Coreea de Sud s-a adancit. Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 3,2%, pana la 84,94, indreptandu-se catre cel mai scazut nivel din mai 2004 incoace. Indicele a inregistrat o scadere de 46% in acest an.
Indicele Kospi al Coreei de Sud a scazut cu pana la 9,4%, moneda locala continuand sa se deprecieze pe fondul temerilor privitoare la situatia financiara si economica a tarii. Indicele Hang Seng al Hong Kong-ului a scazut sub nivelul de 14.000 de puncte pentru prima data in trei ani.
Actiunile si monedele pietelor emergente s-au aflat in scadere pentru a doua zi, in conditiile in care speculatiile privitoare la posibilitatea ca Argentina sa intre in incapacitate de plata a datoriilor au determinat o retragere a capitalului din aceste tari percepute ca fiind riscante. Costul asigurarii obligatiunilor tranzactionate pe pietele din Asia-Pacific a urcat pana la un nivel record, investitorii incercand sa-si reduca la minim riscurile pe fondul deteriorarii perspectivelor economice pe plan global.
Indicele japonez Nikkei 225 a pierdut 3,1%, pana la 8.408,60. Nikkei nu trebuie sa mai scada decat cu 800 de puncte pentru a reveni la un nivel nemaiinregistrat din 1982. Exporturile japoneze, care au generat cea mai mare parte a cresterii economice a tarii anul trecut, au avansat cu 1,5% in septembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sub estimarile economistilor, ce vizau o crestere de 5,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO