Business Internaţional

Topul celor mai mari 100 de fonduri de pensii din lume: japonezii, norvegienii şi olandezii conduc

Topul celor mai mari 100 de fonduri de pensii din lume: japonezii, norvegienii şi olandezii sunt pe primele locuri

Autor: Andrei Chirileasa

13.12.2011, 19:56 2509

Fondul de pensii de stat din Japonia este de departe cel mai mare fond de pensii din lume, cu active de 1.432 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, conform agenţiei Towers Watson. Fondul de pensii din Japonia este o instituţie independentă, dar Gu­ver­nul îi evaluează perfor­man­ţele şi poa­te decide schimbarea con­du­cerii. Con­du­cerea fondului decide stra­te­gia de investiţii pe termen mediu, însă cea mai mare parte a investiţiilor sunt de­lega­te către bănci şi manageri privaţi de active.

Cea mai mare parte a activelor fondului, adică peste 950 de miliarde de dolari, este investită în obligaţiuni şi titluri de stat japoneze. Fondul avea la finele lunii septem­brie investiţii de circa 160 mld. dolari în acţiuni ale compa­ni­ilor japoneze şi circa 129 mld. dolari în ac­ţiuni inter­naţio­nale, potrivit raportu­lui trimestrial.

Norvegienii au 0,6% din acţiunile lumii

Fondul de pensii din Norvegia, cu active de 551 mld. dolari, este al doilea fond de pensii din lume, dar şi al doilea fond suveran din lume, după mărimea activelor. Fondul avea la sfârşitul lui 2010 investiţii în acţiuni de 325,7 miliar­de de dolari, reprezentând circa 0,6% din valoarea tuturor acţiunilor listate din lume. Fondul este şi cel mai mare deţinător de acţiuni din Europa, având investiţii de miliarde de dolari în companii precum Royal Dutch Shell, Nestlé, HSBC, BP, Vodafone, Apple sau Siemens.

Fondul de pensii din Norvegia este administrat de banca centrală a Norve­giei. Fondul nu încasează cotizaţii de la populaţie, ci primeşte o cotă parte din banii încasaţi de statul norvegian din producţia de petrol realizată în Marea Nordului. Dimensiu­nea fondului este uriaşă raportată la popu­laţia Norvegiei, de circa 4,9 mi­lioane de oameni. Practic, dacă activele fondului s-ar împărţi la numărul total de locuitori, fiecare ar primi peste 100.000 de dolari.

Olandezii, în top 3

Fondul ABP din Olanda ocupă locul al treilea în topul celor mai mari fonduri de pensii din lume. Spre deosebire de fondurile din Japonia şi Norvegia, ABP este un fond de pensii administrat privat care administrează contribuţiile a circa 1,16 milioane de salariaţi olandezi şi plăteşte anual pensii de aproape 10 mld. dolari către 767.000 de pensionari, potrivit datelor de pe pagina de internet a fondului.

Fondul investeşte în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni listate, dar şi în private equity, imobiliare sau fonduri de hedging.

Olanda are unul dintre cele mai solide sisteme de pen­sii din lume, po­trivit compa­ni­ei de con­sultanţă Mer­cer. În topul pri­melor 100 de fonduri de pensii din lume sunt şase fonduri olan­deze, cu active de 628 mld. dolari.

Alături de Olanda, cele mai solide sisteme de pensii le au Elveţia, Suedia, Australia, Canada şi Marea Britanie. De exemplu, Suedia are şase fonduri în top 100, cu active cumulate de 253 mld. dolari.

SUA are cele mai multe fonduri de pensii

Deşi nu este considerat cel mai sigur din lume, sistemul de pensii din SUA are cele mai multe fonduri în top 100, respectiv 39 de fonduri cu active totale de 2,86 trilioane de dolari.

Cele mai mari fonduri de pensii ame­ricane sunt Federal Retirement Thrift, fondul de pensii al angajaţilor din instituţiile federale ale SUA, şi Ca­lifornia Public Employees (CalPERS), fondul de pensii al angajaţilor din instituţiile publice ale statului California.

Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii americane aparţin unor corporaţii precum General Motors, IBM, Boeing sau General Electric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO