Fondul de pensii de stat din Japonia este de departe cel mai mare fond de pensii din lume, cu active de 1.432 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, conform agenţiei Towers Watson. Fondul de pensii din Japonia este o instituţie independentă, dar Guvernul îi evaluează performanţele şi poate decide schimbarea conducerii. Conducerea fondului decide strategia de investiţii pe termen mediu, însă cea mai mare parte a investiţiilor sunt delegate către bănci şi manageri privaţi de active.
Norvegienii au 0,6% din acţiunile lumii
Fondul de pensii din Norvegia, cu active de 551 mld. dolari, este al doilea fond de pensii din lume, dar şi al doilea fond suveran din lume, după mărimea activelor. Fondul avea la sfârşitul lui 2010 investiţii în acţiuni de 325,7 miliarde de dolari, reprezentând circa 0,6% din valoarea tuturor acţiunilor listate din lume. Fondul este şi cel mai mare deţinător de acţiuni din Europa, având investiţii de miliarde de dolari în companii precum Royal Dutch Shell, Nestlé, HSBC, BP, Vodafone, Apple sau Siemens.
Fondul de pensii din Norvegia este administrat de banca centrală a Norvegiei. Fondul nu încasează cotizaţii de la populaţie, ci primeşte o cotă parte din banii încasaţi de statul norvegian din producţia de petrol realizată în Marea Nordului. Dimensiunea fondului este uriaşă raportată la populaţia Norvegiei, de circa 4,9 milioane de oameni. Practic, dacă activele fondului s-ar împărţi la numărul total de locuitori, fiecare ar primi peste 100.000 de dolari.
Olandezii, în top 3
Fondul ABP din Olanda ocupă locul al treilea în topul celor mai mari fonduri de pensii din lume. Spre deosebire de fondurile din Japonia şi Norvegia, ABP este un fond de pensii administrat privat care administrează contribuţiile a circa 1,16 milioane de salariaţi olandezi şi plăteşte anual pensii de aproape 10 mld. dolari către 767.000 de pensionari, potrivit datelor de pe pagina de internet a fondului.
Fondul investeşte în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni listate, dar şi în private equity, imobiliare sau fonduri de hedging.
Olanda are unul dintre cele mai solide sisteme de pensii din lume, potrivit companiei de consultanţă Mercer. În topul primelor 100 de fonduri de pensii din lume sunt şase fonduri olandeze, cu active de 628 mld. dolari.
Alături de Olanda, cele mai solide sisteme de pensii le au Elveţia, Suedia, Australia, Canada şi Marea Britanie. De exemplu, Suedia are şase fonduri în top 100, cu active cumulate de 253 mld. dolari.
SUA are cele mai multe fonduri de pensii
Deşi nu este considerat cel mai sigur din lume, sistemul de pensii din SUA are cele mai multe fonduri în top 100, respectiv 39 de fonduri cu active totale de 2,86 trilioane de dolari.
Cele mai mari fonduri de pensii americane sunt Federal Retirement Thrift, fondul de pensii al angajaţilor din instituţiile federale ale SUA, şi California Public Employees (CalPERS), fondul de pensii al angajaţilor din instituţiile publice ale statului California.
Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii americane aparţin unor corporaţii precum General Motors, IBM, Boeing sau General Electric.