Business Internaţional

Tot mai mulţi americani nu-şi plătesc creditele luate online

Tot mai mulţi americani nu-şi plătesc creditele luate...

Autor: Catalina Apostoiu

17.11.2016, 00:00 457

O categorie de credite de consum online care au fost împachetate în obligaţiuni înregistrează problem precum defaultul într-un ritm mai rapid decât s-ar fi aşteptat creditorii şi emitenţii de obligaţiuni, cel mai recent semn că unele startup-uri care vor să revoluţioneze industria bancară au subestimat riscurile pe care şi le asumă, scrie Bloomberg. În 2015 au fost vândute obligaţiuni bazate pe credite online de consum de aproximativ 2,8 mld. dolari, potrivit datelor firmei de cercetare PeerIQ. LendingClub a majorat dobânzile şi şi-a înăsprit condiţiile pentru cel puţin a doua oară în acest an luna trecută după înregistrarea unui număr în creştere de cazuri de neplată, în special în rândul celor cu cele mai mari datorii. Fondatorul LendingClub, Renaud Laplance, a dorit să schimbe faţa operaţiunile bancare, însă acum mulţi creditori online se regăsesc într-un teritoriu necunoscut. Steve Eisman, cel care a anticipat colapsul creditelor ipotecare, arată că unele firme nu au fost prudente şi că Silicon Valley ìnu are habarî de munca implicată de creditarea consumatorilor. Startup-urile non-bancare au aranjat credite de peste 36 miliarde de dolari în 2015, în principal pentru consumatori, în creştere de la 11 miliarde de dolari cu un an în urmă, potrivit unui raport al KPMG.

Când înregistrează un anumit nivel de neplată a creditelor acordate, o companie poate fi obligată să-şi redirectţioneze cashflow-ul dinspre active către plata obligaţiunilor în loc să ofere noi credite, ceea ce adesea însemnă că aceasta trebuie să găsească finanţare nouă, mai scumpă sau să-şi restrângă activitatea.

Creditele online reprezintă doar o mică parte din valoarea totală de peste 12.000 de miliarde de dolari a creditelor de consum din SUA. Orice slăbiciune în această arie nu va reprezenta probabil o problemă sistemică, potrivit lui Eisman. În plus, majoritatea tipurilor de credite acordate americanilor au o situaţie mai bună acum decât chiar şi anul trecut. 

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO