Business Internaţional

Traficul aerian international ar putea creste in acest an cu 4%

13.01.2004, 00:00 17



Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO) si-a revizuit in scadere estimarile privind redresarea traficului de pasageri in 2004, tendinta care s-a accelerat usor dupa epidemia de pneumonie atipica de anul trecut.



"Consideram ca traficul se va intensifica in acest an cu aproximativ patru procente, urmand sa creasca la aproape cinci procente, din 2005", a declarat presedintele ICAO, Assad Kotaite.



In luna august 2003, organizatia aviatica cu sediul la Montreal estima ca traficul se va majora cu 4,4%, in acest an, si cu 6,3%, de anul viitor, dupa declinul din 2001 si doi ani succesivi de stagnare.



Assad Kotaite nu a precizat motivele care au determinat revizuirea in sens negativ a acestor estimari.



Datele furnizate de ICAO arata ca traficul aerian total - care reuneste cursele interne si internationale, transportul de pasageri si de marfa - s-a diminuat cu doua procente, in 2003.



Anul trecut a fost dificil pentru industria de transport aerian, principalii factori cu influenta negativa fiind epidemia de pneumonie atipica si razboiul din Irak.



In luna mai 2003, cand epidemia provocata de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) a atins punctul de maxima extindere, cursele aeriene din regiunea Asia-Pacific inregistrau abia jumatate din numarul de pasageri consemnati in perioada similara a anului precedent.



Pe de alta parte, Kotaite a declarat ca ICAO aproba masurile de securitate anti-terorista impuse de administratia Statelor Unite. El a adaugat, insa, ca imbunatatirea securitatii in aeroporturi, prin utilizarea dispozitivelor avansate de scanare si introducerea de aparate speciale pentru verificarea pasapoartelor, reprezinta o problema mai importanta.



"Controlul ar trebui efectuat in special la sol", a apreciat Kotaite, adaugand ca ICAO va analiza mai multe masuri de securitate privind transportul aerian in cadrul reuniunilor din martie si septembrie.



Cea mai recenta masura impusa de autoritatile americane pentru prevenirea unor atentate teroriste similare cu cele de la 11 septembrie 2001 prevede ca operatorii straini care acopera rute cu destinatia SUA sa plaseze in aeronave agenti inarmati, in timpul anumitor curse. In plus, administratia de la Washington doreste acces la registrele de rezervari ale companiilor internationale de transport aerian, pentru a putea identifica mai usor eventualii suspecti.



ICAO este organizatia care stabileste standardele si procedurile destinate securitatii si sigurantei aeriene. Un studiu efectuat anul trecut in 20 de state a concluzionat ca eforturile pentru intarirea masurilor de securitate sunt subminate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, de lipsa legislatiei corespunzatoare si a personalului pregatit, precum si de fondurile limitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels