Business Internaţional

Trainingul financiar-primul pe agenda de lucru a directorilor

20.07.2004, 00:00 18

Pregatirea din domeniul financiar a devenit prioritara atat pentru institutiile de reglementare cat si pentru companii, se arata in Financial Times.
Consumatorii sunt prosti, directorii companiilor sunt incompetenti, iar actionarii sunt ignoranti. In termeni duri, asta este ceea ce au decis legiuitorii de pe ambele laturi ale Atlanticului, in incercarea lor de a se confrunta cu problemele specifice anului: nivelul alarmant al datoriilor personale, managementul defectuos al fondurilor de capital sau gestiunea defectuoasa a conturilor corporatiste, pentru a numi doar cateva dintre ele.
Dar daca anii trecuti educatia financiara era un produs secundar al legislatiei implementat pentru a face fata situatiei, anul acesta a devenit subiectul principal, atat companiile cat si institutiile de reglementare adaugand problema pregatirii in domeniul financiar in prim-planul agendelor de lucru.
In Statele Unite, John Snow, secretarul trezoreriei federale, a raspuns sentimentului de ingrijorare ca publicul nu va reusi sa isi administreze corect cartile de credit, prin lansarea cartii "Finacial Literacy and Education Commision".
In Marea Britanie, John Tiner, seful Autoritatii Serviciilor Financiare, a adus in discutie probleme similare ale consumatorilor britanici, si a creat Grupul pentru Directionarea Posibilitatilor Financiare, insarcinat cu strategia nationala de coordonare a problemei. Pe scurt, acesta a fost anul in care trainingul financiar a fost adus in prim-plan.
Dickie Steele, de la Marakon, o companie de consultanta manageriala, si trainer pentru mai multe corporatii globale, este de parere ca  trainingul financiar a devenit un subiect fierbinte, in parte pentru ca rolul finantelor insasi a devenit mai important. "Finantele au devenit limbajul afacerilor. Se iau mult mai multe decizii bazate pe impactul financiar, iar presiunea asupra companiilor de a fi performante este mult mai mare." Steele incurajeaza companiile sa integreze obiectivele finaciare in strategia generala de dezvoltare.
"Mult prea multe companii din anii '90 s-au concentrat pe performantele pe termen scurt pe cheltuiala celorlalte obiective, iar acum sunt fortate sa se reevalueze.", afirma Steele. Curentul de opinie al momentului este ca nu trebuie sacrificate cresterea sustinuta, folosirea practicilor corecte sau valoarea in sine, chiar daca realizarile pe termen scurt sunt foarte importante.
Steele arata spre Enron, MCI, Global Crossing sau Tyco, catalogandu-le drept companii care au devenit dependente de crestere, fara sa tina cont de altceva.
"In mod clar, se acorda mult mai multa atentie trainingului in ultimii ani, iar principalul motiv este constientizarea rolului guvernarii de calitate in crearea valorii pe termen lung pentru companie", afirma Steele. Daca tinem cont si de atentia speciala de care se bucura consiliile de administratie din partea reglementatorilor, nu este de mirare graba companiilor de a ridica standardele.
Acum doi ani, Statele Unite au adoptat actul Sarbanes-Oxley, care prevede, printre altele, ca diretorii executivi sa isi justifice conturile personale. Mai multe tari au urmat exemplul: directorii companiilor pot fi trasi la raspundere pentru dezinformare in Europa, iar in Marea Britanie consiliile de conducere sunt fortate sa fie mai deschise in problemele discutate in cadrul intalnirilor.
Nu exista prevederi specifice despre trainingul necesar, dar managerilor li se cere sa fie constienti de toate ramificatiile, iar asta a dus la introducerea cursurilor si a seminariilor. "In mare parte, aceste acte nu sunt explicite despre training, dar sunt suficent de complexe pentru a cere un anumit nivel de pregatire.", spune Steele.
Efectul Enron se poate supraestima cu usurinta. Scandalurile anterioare, cum ar fi fiasco-ul obligatiunilor si criza bancara din anii '80 din Statele Unite; scandalul pensiilor din anii '90 din Marea Britanie, au acordat mai multa greutate problemei responsabilitatii corporatiste. Mai mult, au creat o cale catre crearea unui mediu regulator mai usor de inteles, si trainingul obligatoriu venit in intampinarea sa.
Pe parcursul anului urmator, de exemplu, reglementatorii din Marea Britanie ii vor forta pe consultantii care vor dori sa vanda contracte de ipoteca pe termen lung sau produse de asigurare de viata, sa isi demonstreze competenta in domeniu. Intre timp, Institutul pentru Contracte de Asigurare Concesionate, care administreaza deja examenul pentru Certificatul de Planificare Financiara, a introdus recent un examen de economii si investitii pentru membrii sai.
Nou-infiintatul Consiliu pentru Aptitudini Financiare, caruia i s-a acordat licenta de functionare de curand, revizuieste momentan criteriile de calificare in industrie-si spera sa stabileasca un nou set de standarde din 2007-o miscare despre care Teresa Sayers, directorul executiv, crede ca va ajuta sa imbunatateasca nivelul trainingului din industrie.
Aceasta cerere pentru calificari profesionale a creat o in piata o nisa lucrativa pentru training provideri, companii independente care ofera cursuri in toate domeniile, de la analiza de credit pana la piata obligatiunilor. Pe masura ce bancile si asiguratorii duc o politica agresiva de inchiriere a companiilor pentru prima data in ultimii trei ani, si nivelul cheltuielilor cu aceste servicii a crescut.
Unul dintre noii-veniti pe piata, 7city, a simtit o cerere aproape dubla din partea companiilor de servicii finaciare.
Se pare ca aceasta cerere nu se va diminua in viitorul apropiat, angajatorii marindu-si personalul intr-un ritm care nu s-a mai inregistrat din 1988, iar Centrul de Studii Economice si Cercetare prevede o crestere a numarului de slujbe din City-ul londonez cu pana la 8000, anul acesta.
"Companiile i-au facut pe multi dintre managerii de mijloc redundanti in anii '90 iar acum trebuie sa isi recladeasca echipele", spune Rachel Gosling, director-adjunct al Institutului pentru Servicii Financiare. "Asta este partea proasta a reducerii dimensiunilor firmelor", adauga ea.
Globalizarea a jucat un rol major in cresterea cererii pentru servicii de training. Pe o piata internationala, unde un bancher din Frankfurt incheie un contract in Londra sau un bancher din Tokyo petrece un an in New York, profesionistii au nevoie sa fie conectati la mediul regulator local.
Acesta este unul din motivele pentru cresterea cerintelor de calificare trans-Atlantica, cu manageri de fonduri din Marea Britanie, spre exemplu, care asteapta sa treaca examinarile Chartered Financial Analyst, o calificare din Statele Unite pentru bancherii si contabilii care sunt obligati sa se supuna standardelor internationale de anul viitor.
"Pe masura ce piata devine tot mai globalizata, transportabilitatea calificarilor devine foarte importanta", adauga Gosling.
Universitatile de profil au si ele de castigat de pe urma tendintelor de pe piata.
"Acum cativa ani, erau reduceri importante de personal in cadrul companiilor si bugetele de training aveau de suferit.", precizeaza Paul Marsh, seful catedrei de finante din cadrul Scolii de Afaceri din Londra. "Acum se fac angajari din nou si se cheltuiesc mai multi bani pe cursuri de pregatire. Este o piata mult mai vibranta decat anul trecut".
"Bugetele de training sunt foarte vulnerabile in fata ciclurilor economice, pentru ca daca domeniile pe care se face trainingul au de suferit, cursurile de pregatire devin primele victime".
Singura exceptie de la regula o constituie programele MBA, care la nivel mondial sunt in scadere fata de anul trecut. Profesorul Marsh atribuie asta cresterii fara precedent in cereri pentru diplome MBA din ultimii doi ani, pe masura ce profesinistii au decis ca este o perioada propice pentru studiu, in speranta ca sectorul serviciilor financiare si al consultantei isi va reveni din criza.
Scoala de Afaceri din Londra a lansat recent un numar de cursuri la nivel executiv in domenii cum ar fi analiza financiara, finante corporatiste, piete de capital, investitii si fonduri de capital, care s-au dovedit a fi foarte populare.
"Companiil sunt, firesc, preocupate de rezultatul pe care il vor primi pentru banii pe care ii platesc, iar cursurile practice de durata relativ scurta, in care cunostintele acumulate pot fi aplicate direct si imediat, sunt foarte interesante.", spune profesorul Marsh.
El mai sustine ca noi cursuri sunt adaugate la diploma de Master in Finante, inclusiv cursuri de fonduri de investitii-zona de investitii cu cea mai rapida crestere-finante din cadrul relatiilor comerciale, care incearca sa aplice psihologia pietelor financiare.



 



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO