Business Internaţional

„Trebuie să ne plătim facturile“. Fostul preşedinte american Bill Clinton a luat 105 mil. dolari din discursuri în 13 ani

În 2005 Bill Clinton a fost adus la Bucureşti de Gabriel Marin, proprietarul Omnilogic, fee-ul depăşind câteva sute de mii de dolari

În 2005 Bill Clinton a fost adus la Bucureşti de Gabriel Marin, proprietarul Omnilogic, fee-ul depăşind câteva sute de mii de dolari

Autor: CătăIina Apostoiu

07.05.2015, 00:05 1310
Când vine vorba de a face bani din dis­cur­suri, nimeni nu-l întrece pe fostul preşedinte american Bill Clinton, iar acest lucru ar putea fi o problemă pentru soţia sa.

Pentru că Hillary Clinton, fost se­cretar de stat, va candida pentru preşe­dinţie, se acordă atenţie sporită sutelor de discursuri ţinute de soţul său de când acesta a părăsit Casa Albă şi celor care au plătit pentru aceste discursuri, scrie Bloomberg.

Într-o carte nou apărută, „Clinton Cash“, se arată că unele din grupurile care l-au plătit pe Clinton (şi care au do­nat către fundaţia caritabilă Clinton) au primit favoruri din partea departa­mentului de stat. O analiză a decla­ra­ţiilor financiare ale familiei Clinton re­a­li­zată de Washington Post relevă că Bill Clinton a obţinut 104,9 milioane de dolari din discursuri în perioada 2001-2013, cu alte cuvinte de când acesta a pă­răsit Casa Albă şi până când Hillary Clin­ton a părăsit poziţia de secretar de stat.

Clinton a ţinut 542 de discursuri şi a primit în medie 200.000 de dolari pe discurs, deşi a primit peste 700.000 de dolari sau mai mult pe trei discursuri ţinute în 2011 şi 2012. De 13 ori Clinton a primit câte 500.000 de dolari sau mai mult pentru un discurs. 11 dintre aceste discursuri au fost făcute în perioada în care doamna Clinton era secretar de stat. Printre cei care l-au angajat pe fostul preşedinte să cuvânteze în public şi au plătit gras se numără un ziar ni­gerian, un fond ecologist din Emi­ratele Arabe Unite şi o bancă de investiţii din Moscova. În cei patru ani în care soţia sa a fost secretar de stat, Bill Clinton a obţi­nut 47,7 milioane de dolari din discur­suri. După cum au remarcat criticii, cele mai bine plătite discursuri au fost ţinu­te peste hotare între anii 2009 şi 2013. Majoritatea politicienilor nu pot decât să viseze să obţină sume la fel de mari din discursuri. După ce şi-a încheiat mandatul în 2007, preşedintele Bush a câştigat 15 milioane de dolari pentru 140 de discursuri în perioada ianuarie 2009 - mai 2011.

Într-un interviu recent acordat NBC, Bill Clinton declara că nu va renunţa la banii din discursuri. „Trebuie să ne plătim facturile. Şi o mare parte din bani se va duce către fundaţie în fiecare an“, a declarat acesta, potrivit MarketWatch.

În cadrul aceluiaşi interviu, Clinton declara că nu are niciun fel de regrete cu privire la milioanele de dolari pri­miţi din afară pentru Fundaţia Clinton.

Pentru a-şi finanţa campania pre­zi­denţială, Hillary Clinton apelează la unii dintre cei mai importanţi donatori ai fundaţiei, deşi aceasta este cri­ti­cată pentru practicile sale de strân­ge­re de fonduri, potrivit Business Insider. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO