Business Internaţional

Trichet: Criza subprime va afecta strategiile bancilor centrale

21.04.2008, 14:23 14

Criza pietei de creditare ar putea restrange semnificativ spatiul de manevra al bancilor centrale in ceea ce priveste stabilirea dobanzii de referinta, este de parere presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, scrie Bloomberg.
"Suntem intr-adevar ingrijorati de impactul real al turbulentelor din segmentul financiar, in conditiile in care acestea au capacitatea de a afecta serios modul in care bancile centrale implementeaza politicile, inclusiv politica monetara", a declarat Trichet. "Situatia actuala este dominata de un grad ridicat de incertitudine, riscurile la care piata este expusa fiind foarte greu de cuantificat", a adaugat el.
BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 4% in incercarea de a lupta impotriva inflatiei care a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani, chiar si in conditiile in care economiile celor 15 state membre ale zonei euro dau semne de slabiciune. In acelasi timp, banca centrala americana (Fed) a redus dobanda de referinta cu 3%, pana la 2,25%, din septembrie 2007 pana acum. Banca Angliei a decis, de asemenea, in sedinta din 10 aprilie, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, aceasta fiind a treia operatiune de acest fel din decembrie incoace.
Trichet spune insa ca Statele Unite si Europa sunt doua entitati "diferite" si ca BCE se va concentra in continuare asupra presiunilor inflationiste. Inflatia din zona euro a urcat in martie la 3,6%, in conditiile in care tinta stabilita de banca centrala este de sub 2%.
Ceea ce este comun tuturor bancilor centrale este concentrarea asupra atingerii tintei de inflatie, spune Trichet. "Aceasta este responsabilitatea noastra in calitate de bancheri centrali. Sunt convins ca, in momentul in care actionam intr-un fel sau altul, toti avem in minte acest aspect", a adaugat el.
Multi dintre membrii consiliului de conducere al BCE spun ca nu vad nici un spatiu de manevra prin intermediul caruia banca sa poata reduce costurile de creditare, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Reprezentantul Luxemburgului, Yves Mersch, declara recent ca institutia nu-si poate permite o astfel de masura, in conditiile in care tinta de inflatie ar putea fi atinsa tocmai in 2009.
Bancile si celelalte institutii financiare au inregistrat pierderi de 245 mld. dolari ca urmare a izbucnirii crizei subprime, iar pentru a facilita imprumuturile interbancare, BCE si Fed au efectuat infuzii masive de lichiditate pe piata financiara. "Nici un efort nu ar trebui sa fie de prisos in incercarea noastra de a elimina efectele adverse ale crizei", a declarat Trichet. Iar bancile centrale "iau deja in considerare implementarea unor masuri care sa previna repetarea unei astfel de crize", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO