Business Internaţional

Turcia se opune şi blochează lansarea de către NATO a negocierilor cu Suedia şi Finlanda

Turcia se opune şi blochează lansarea de către NATO a...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

18.05.2022, 19:23 1162

Turcia a blocat lansarea de către NATO a negocierilor pentru admiterea Suediei şi Finlandei, afirmă oficiali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut aliaţilor occidentali să înţeleagă preocupările Ankarei în materie de securitate.

Conform unor oficiali din cadrul NATO citaţi de agenţia DPA şi de publicaţia Die Zeit, Turcia a blocat, în Consiliul Nord-Atlantic, începerea negocierilor cu Suedia şi Finlanda, care au depus miercuri cereri de aderare.

"Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să înţeleagă, să respecte şi să susţină sensibilităţile noastre. Avem o sensibilitate în protejarea frontierelor noastre de terorism. Niciunul dintre aliaţi nu a manifestat cât ne aşteptam respect faţă de această sensibilitate a noastră", a declarat miercuri după-amiază Recep Tayyip Erdogan citat de CNN.

Preşedintele Turciei a avertizat luni că nu va face concesii în privinţa admiterii Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, reluând acuzaţiile privind găzduirea unor militanţi ai grupurilor separatiste kurde. "Cum am putea avea încredere în aceste ţări!? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei", a afirmat Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

Însă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-au declarat încrezători că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO