Business Internaţional

Turcia trebuie sa evite emisiunile de bonduri in dolari

12.06.2001, 00:00 14



Turcia ar avea mai multe de castigat din lansarea unor emisiuni de obligatiuni in moneda nationala cu dobanda stabilita in functie de cursul dolarului decat daca ar oferi titluri de stat in moneda americana, pentru a recupera o parte a datoriei sale interne, considera analistii, preluati de Mediafax.

Lansarea de emisiuni in lire turcesti cu dobanda in functie de cursul dolarului ar putea evita efectele adverse asupra dobanzilor la creditele externe, pentru ca rezervele in valuta ale bancii centrale a Turciei ar scadea si mai mult in urma unor emisiuni de titluri de stat in dolari.

In cazul unor oferte de obligatiuni in moneda nationala cu dobanda stabilita in functie de cursul dolarului, impactul ar fi resimtit numai de datoria interna, lucru considerat de analisti mai putin grav.

Autoritatile din Turcia intentioneaza sa lanseze o emisiune in valoare de cel putin cinci miliarde de dolari, cu prelungirea perioadei de scadenta, pentru a se elibera de o parte a datoriei interne. Potrivit estimarilor firmei Bear Stearns, pana la sfarsitul anului Turcia trebuie sa achite in contul datoriei interne 50.000.000 de miliarde de lire turcesti (circa 43 de miliarde de dolari).

Rezervele valutare ale Turciei erau, la sfarsitul lunii mai, de 19,8 miliarde de dolari, in scadere cu 717 milioane de dolari fata de anuntul anterior.

De asemenea, autoritatile de la Ankara au aprobat un imprumut de pe pietele internationale de obligatiuni, in valoare de doua miliarde de dolari, in cadrul acordului incheiat cu Fondul Monetar International.

Turcia are nevoie disperata de bani pentru a revigora economia, dupa cele doua crize financiare din ultimele sase luni. Din februarie, cand banca centrala a decis libera fluctuatie a monedei nationale, lira turceasca s-a depreciat cu 40% in raport cu dolarul.

Autoritatile publice spera sa primeasca pana la sfarsitul acestui an imprumuturi de 15,7 miliarde de dolari de la Banca Mondiala si Fondul Monetar International, a declarat luna trecuta Sureyya Serdengect, guvernatorul bancii centrale. In schimbul acestor fonduri, Turcia trebuie sa implementeze reforme radicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels