Business Internaţional

Turistii cheltuiesc la Moscova 2 mld. dolari

04.12.2002, 00:00 20

Conform estimarilor, chetuielile efectuate de turistii straini in Moscova se vor ridica pana la sfarsitul anului 2002 la 2 miliarde de dolari, numarul vizitatorilor din strainatate depasind 2 milioane, a declarat Grigori Antiufeiev, seful comitetului pentru turism din cadrul primariei Moscovei.
Durata medie a vizitelor turistilor este de 3 zile si jumatate, iar acestia cheltuie in jur de 1.000 de dolari fiecare, a spus Grigori Antiufeiev reporterilor. Aproximativ 1,7 milioane de turisti straini au vizitat Moscova anul trecut, a mai spus acesta.
Cea mai mare parte a turistilor provin din Germania, urmata de Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Italia. 42% din numarul turistilor provin din Comuniunea Statelor Independente (CIS) si 58% din alte tari mai indepartate, conform datelor comitetului pentru turism.
Antiufeiev nu a precizat daca aceste cifre includ si oamenii de afaceri straini.
Comitetul pentru turism va publica noi date statistice legate de numarul vizitatorilor straini in Moscova la sfarsitul acestui an, in linie cu standardele Organizatiei Mondiale pentru Turism. Moscova intentioneaza sa gazduiasca un numar de 5 milioane de turisti pe an proveniti din tarile din afara CIS pana in anul 2010.
Stephane Meyrat, consilier in cadrul Hotel Consulting and Development Group, a pus la indoiala cifrele anuntate de Antiufeiev, spunand ca acestea nu au luat in calcul turistii proveniti din CIS.
In plus, a mai spus acesta, media cheltuielilor efectuate de un turist strain in 3 zile si jumatate, adica 1.000 de dolari, pare nerealista avand in vedere ca puterea de cumparare a turistilor din cadrul CIS este mai redusa in comparatie cu cea a turistilor occidentali.
Antiufeiev a declarat ca primaria Moscovei a chetuit anul acesta 200 milioane de ruble (6,3 milioane de dolari) in scopul atragerii de turisti straini, iar fiecare dolar genereaza 49 de dolari. Acesta a adaugat ca, totusi, acesti bani nu se intorc neaparat in cadrul bugetului primariei.
Proprietarii de hoteluri au anuntat ca recenta criza a ostaticilor din Moscova nu a afectat serios industria turismului si ca gradul de ocupare a hotelurilor este in crestere. "Acesta a fost un an foarte bun pentru industria turismului din Moscova," a spus Victoria Abakumova, purtatoare de cuvant a hotelului Radisson Slavianskaia din Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24