Business Internaţional

Ucraina cere acţiuni urgente în contextul riscurilor de la centrala Zaporojie. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea acces pentru inspecţii suplimentare

Ucraina cere acţiuni urgente în contextul riscurilor de...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

05.07.2023, 19:33 108

Administraţia Ucrainei a cerut, miercuri, comunităţii internaţionale să aplice "măsuri imediate" în contextul riscurilor asupra Centralei nucleare Zaporojie, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea acces suplimentar pentru verificarea complexului aflat sub controlul trupelor ruse.

"Rusia a mobilizat personal militar şi a instalat fortificaţii la cel puţin trei reactoare, plasând explozibil. Este momentul ca lumea să aplice măsuri imediate", a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul Le Monde.

Acuzaţiile Kievului nu pot fi confirmate din surse independente. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unor atacuri asupra Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că a inspectat Centrala Zaporojie în ultimele săptămâni fără a observa instalarea de mine sau alte dispozitive explozive. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a cerut miercuri acces suplimentar "pentru a confirma absenţa minelor sau a dispozitivelor explozive".

"În contextul în care tensiunile se accentuează în această zonă, experţii noştri trebuie să aibă acces pentru a verifica situaţia pe teren", a subliniat directorul AIEA.

Rafael Grossi a subliniat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică urmăreşte foarte atent situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie. "Centralele nucleare nu ar trebui să fie vizate niciodată de atacuri", a insistat Grossi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO