Business Internaţional

UE a întrerupt sprijinul financiar acordat Nigerului; Occidentul condamnă lovitura de stat

UE a întrerupt sprijinul financiar acordat Nigerului;...

Autor: Laura Buciu

29.07.2023, 19:36 33

Uniunea Europeană a întrerupt sprijinul financiar acordat Nigerului, iar Statele Unite au ameninţat că vor face acelaşi lucru, după ce liderii militari au anunţat săptămâna aceasta că l-au răsturnat pe preşedintele ales în mod democratic, Mohamed Bazoum, potrivit Reuters.

Niger este una dintre cele mai sărace ţări din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistenţă oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale.

Este, de asemenea, un partener cheie în materie de securitate al unor ţări occidentale precum Franţa şi Statele Unite, care îl folosesc ca bază pentru eforturile lor de a limita insurgenţa islamistă din regiunea Sahel din Africa de Vest şi Centrală. Considerată anterior ca fiind cea mai stabilă ţară dintre mai mulţi vecini instabili, Nigerul este al şaptelea mare producător de uraniu din lume.

Până în prezent, aliaţii străini ai Nigerului au refuzat să recunoască noul guvern militar condus de generalul Abdourahamane Tiani, anterior şef al gărzii prezidenţiale, care a fost declarat vineri şef de stat.

Nu s-a mai auzit nimic de Bazoum de la începutul zilei de joi, când a fost închis în palatul prezidenţial, deşi Uniunea Europeană, Franţa şi alte state afirmă că îl recunosc în continuare ca preşedinte legitim.

„În plus faţă de încetarea imediată a sprijinului bugetar, toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii sunt suspendate pe termen nelimitat cu efect imediat”, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, într-o declaraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO