Business Internaţional

UE este indemnata sa-si puna in aplicare planurile privitoare la sectorul energiei

UE este indemnata sa-si puna in aplicare planurile privitoare la sectorul energiei

Compania germana E.ON este in pericol de divizare, conform planului de liberalizare a pietei energetice

27.06.2007, 16:56 21

Opt tari, printre care si Romania, au trimis o scrisoare Comisiei Europene, indemnand-o sa nu renunte la planurile de divizare a marilor companii din domeniul energetic, creand premisele unei confruntari cu cei care se opun adoptarii unor reforme radicale, scrie Financial Times.
Ministrul danez al energiei, sustinut de Marea Britanie, Spania, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda si Romania, i-a trimis o scrisoare lui Andris Piebalgs, comisarul european pe probleme de energie, si comisarului pe probleme de competitie Neelie Kroes, in incercarea de a influenta propunerile Comisiei privitoare la domeniul energiei.
Cele opt tari sustin ca sunt de acord cu decizia luata de Comisia Europeana in luna ianuarie conform careia cea mai buna modalitate de asigurare a competitiei pe piata de energie a UE este divizarea marilor companii, cum ar fi E.ON din Germania, EDF din Franta si Eni din Italia, companii care domina pietele pe care activeaza.
Comisia a propus separarea operatiunilor de comercializare a energiei si gazelor de cele de administrare a retelelor de transport. Totusi, mai multe tari, in frunte cu Franta si Germania,
si-au exprimat in mod transant opozitia fata de propunerile Comisiei.
Dupa incheierea unei reuniuni a ministrilor de energie din UE ce a avut loc in aceasta luna, Andris Piebalgs, comisarul european pe probleme de energie, a declarat ca se confrunta cu o "situatie foarte tensionata", in contextul in care un numar mare de tari se opun propunerilor Comisiei, sugerand ca aceasta sa renunte la planurile de divizare a marilor companii de energie.
O solutie de compromis, in conformitate cu care furnizorii de energie ar detine in continuare reteaua de gaze si electricitate, insa accesul la retele ar fi controlat de noi companii independente, a fost propusa de autoritatile de la Bruxelles ca o a doua optiune. Aceasta ar putea fi sustinuta de catre Germania.
Totusi, tarile semnatare ale scrisorii trimise Comisiei Europene sustin ca in decursul reuniunii ministeriale de pe 6 iunie "o vasta majoritate s-a pronuntat in favoarea divizarii la nivelul transportului de energie".
Ministrii au adaugat ca "nu am considerat nici unul din argumentele aduse in favoarea unor modele alternative de separare a productiei si furnizarii de transport drept convingator".
Totusi, avand in vedere opozitia ferma exprimata de Franta si Germania, multi observatori au ajuns la concluzia ca o solutie de compromis va fi cel mai probabil adoptata.
Data de 1 iulie ar trebui sa marcheze inceputul unei competitii deschise pe piata energiei din Uniunea Europeana. Strategii de la Bruxelles se tem insa ca data va scoate pur si simplu in evidenta progresele lente inregistrate de unele state membre.
Desi consumatorii vor avea de castigat putand alege un nou furnizor, unii oficiali se intreaba daca in multe tari vor putea aparea companii rivale care vor avea capacitatea de a concura cu companiile care domina in prezent pietele locale.
Sir John Mogg, presedinte al Council of European Energy Regulators, a declarat ca "deschiderea pietei pe 1 iulie reprezinta intr-adevar o piatra de hotar, insa nu este suficienta, trebuind sa fie insotita de integrarea pietelor nationale si o divizare efectiva".

Cum vrea CE sa schimbe energia
In ianuarie Comisia a aratat ca cea mai buna modalitate de asigurare a competitiei pe piata este divizarea marilor companii, cum ar fi E.ON din Germania, EDF din Franta si Eni din Italia, care domina pietele pe care activeaza.
CE a propus separarea activitatilor de comercializare a energiei si gazelor de cele de administrare a retelelor de transport.
Mai multe tari, in frunte cu Franta si Germania, si-au exprimat in mod transant opozitia fata de propunerile Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO