Business Internaţional

UE rămâne competitivă: Germania a aprobat un ajutor de peste 900 de milioane de euro pentru a preveni închiderea unei fabrici de baterii. „Această subvenţie în valoare de 902 milioane de euro este prima măsură aprobată pentru a preveni ca investiţiile să fie mutate din Europa”

UE rămâne competitivă: Germania a aprobat un ajutor de...

Autor: Valeriu Dănilă

08.01.2024, 19:00 160

Germania a aprobat, în premieră, un ajutor de 902 milioane de euro pentru ca producătorul de baterii Northvolt să nu îşi retragă investiţia din ţară, scrie FT

Compania Suedeză a ameninţat anterior că închide fabrica din Heide, în nordul statutlui Schleswig-Holstein, arătând că SUA oferă subvenţii mai generoase.

Cu toate acestea, producătorul de baterii a decis să păstreze proiectul în urma unor noi reglementări ale UE care permit guvernelor naţionale să ofere subvenţii semnificative dacă există un risc major ca un proiect de „importanţă strategică” să fie mutat altundeva.

„Această subvenţie în valoare de 902 milioane de euro este prima măsură aprobată pentru a preveni ca investiţiile să fie mutate din Europa”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru competiţie.

Fondurile constau în 700 de milioane de euro în granturi şi de 202 milioane de euro sub formă de garanţii.

Ministul german al economiei Robert Habeck care se afla în Bruxelles în timpul anunţului a declarat că înţelegerea este vitală pentru competitivitatea europeană. „Ne trebuie o industrie mai robustă pentru a face faţă noilor domenii: semiconductori, baterii, hidrogen. Asta înseamnă că măsurile climatice şi producţia trebuie să se potrivească foarte bine împreună”.

Fondurile pentru Northvolt au fost acordate în baza faptului că producţia este critică pentru tranziţia verde şi că o zonă dezavantajată din Germania beneficiază de pe urma investiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO