Business Internaţional

UE se va lupta cu cei care vor protectionism economic

02.03.2009, 18:40 23

Statele din intreaga lume trec prin cea mai grava criza globala din istoria recenta, iar unele tari membre ale Uniunii Europene (UE) care au aderat dupa 2004 au fost afectate mai sever, potrivit comisarului european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia.

"Nu exista nicio indoiala ca trecem prin cea mai severa criza financiara si economica din istoria recenta", a declarat Almunia, la Praga, cu ocazia aniversarii a cinci ani de la prima extindere a blocului comunitar catre Europa de Est.
Aceasta este prima criza sincronizata la nivel mondial si totodata prima contractare simultana a comertului si Produsului Intern Brut global din ultimii 62 de ani, respectiv din 1947 pana in prezent, potrivit oficialului.
"UE face eforturi importante pentru a ajuta tarile afectate si se va concentra, totodata, pe lupta impotriva protectionismului economic astfel incat sa sustina fluxurile comerciale globale", a afirmat Almunia.
Uniunea dispune de toate mijloacele necesare pentru a face fata efectelor crizei financiare, a precizat el. Comisarul european considera ca unele economii din Europa Centrala si de Est au resimtit mai sever efectele crizei, insa comunitatea internationala intervine in sprijinul acestora.
"Toate statele membre care au trecut printr-o explozie a pietei creditelor se confrunta cu vulnerabilitati similare. Totusi, problema pare mai acuta in unele cazuri", a aratat Almunia.
Oficialul este de parere ca deprecierea de luni a valutelor statelor emergente nu a fost generata de decizia liderilor Uniunii Europene, luata duminica, de a respinge apelurile la un program unificat de sustinere a economiilor afectate din UE in perioada crizei. Liderii europeni au promovat insa ideea sprijinului individual pentru statele aflate in dificultate.
Coroana ceheasca, zlotul polonez si forintul unguresc s-au depreciat cu 1%-2,5%, pe fondul dezamagirii investitorilor in legatura cu lipsa unei reactii mai hotarate in fata crizei financiare din Europa de Est, spun analistii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24