Business Internaţional

UE tempereaza ritmul reglementarilor financiare

08.12.2005, 19:26 16

Industria europeana a serviciilor financiare nu se va mai confrunta cu o noua serie de reglementari emise de Uniunea Europeana in urmatorii cinci ani, desi autoritatile de la Bruxelles ar mai putea propune un numar mic de legi destinate deschiderii pietelor, relateaza Financial Times.

Conform anuntului facut de Comisia Europeana, agentiile de rating si analistii financiari vor fi in special scutiti de noi reglementari. In plus, nu se vor efectua schimbari ale legislatiei din domeniul preluarilor.

Anuntul autoritatilor de la Bruxelles a fost bine primit de banci, companii de asigurare si firme de investitii, care se plangeau de mult timp de costurile ridicate si complexitatea procesului de implementare de noi reglementari UE. Bancile in special au fost afectate de dubla povara de a implementa noul regim Basel II si Mifid, directiva privitoare la instrumentele financiare. Desi ambele reglementari sunt asteptate a avea un efect benefic asupra industriei, aplicarea acestora implica investitii foarte mari in tehnologie si in pregatirea personalului. Bancile sunt in acelasi timp in curs de implementare, inca din 1999, a altor masuri adoptate in cadrul ambitiosului plan de actiune in domeniul serviciior financiare elaborat de Uniune.

Acum, acest ritm frenetic de actiune va lasa loc unui ritm mai temperat, a promis Charlie McCreevy, comisar european pe probleme interne de piata. "S-au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste procesul de integrare financiara europeana in ultimii cinci ani. "Acum, este necesara o consolidare", a declarat acesta, adaugand ca numai in cateva domenii sunt programate noi initiative.

Comisia a aratat ca doreste sa faca unele propuneri cu privire la sectorul fondurilor de investitii si al operatiunilor financiare in relatie cu persoanele fizice. "Toate barierele excesive asociate cu tot genul de conturi bancare trebuie indepartate, consumatorii trebuie sa aiba o libertate mai mare de alegere, iar competitia dintre furnizorii de servicii trebuie imbunatatita", se arata in anuntul Comisiei.

De asemenea, Comisia promite sa decida anul viitor daca va fi necesara o noua lege in sectorul fondurilor de investitii. Oficialii europeni doresc sa incurajeze competitia si sa asigure protectia consumatorilor din acest sector pentru ca acestia considera ca fondurile de investitii vor juca un rol major in depasirea crizei sectorului european de pensii.

Un alt proiect important al Comisiei vizeaza reducerea poverii legislative asupra firmelor ce sunt nevoite sa inainteze multiple rapoarte mai multor institutii de supraveghere europene. Se doreste o standardizare a formelor de raportare, astfel incat, "din 2009, toate bancile, companiile de asigurare si principalele companii de investitii din UE sa-si poata indeplini obligatiile legate de raportare printr-un singur pachet complet de rapoarte", inaintat tututor institutiilor.

Guido Ravoet, secretar general al Federatiei Bancare Europene, apreciaza atitudinea Comisiei, spunand: "Comisia le-a dat, clar, ascultare participantilor de pe piata". Totusi, cu privire la problema conturilor bancare, acesta indeamna autoritatile de la Bruxelles sa "realizeze o analiza cost/beneficii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24