Business Internaţional

Ultima spaima a lui Greenspan: preturile ridicate la gaze

12.06.2003, 00:00 13

Ca si cum nu ar exista suficiente probleme in economia Statelor Unite - somajul, riscul deflatiei, deficite - preturile ridicate al gazelor naturale par a fi ultima mare amenintare pentru americani.
Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale (Fed) - banca centrala a Statelor Unite - a avertizat ca economia americana ar putea fi grav afectata daca preturile la gaz natural se vor mentine la nivelul actual, relateaza Financial Times.
Pretul gazului natural s-a dublat in Statele Unite fata de anul trecut, intrucat oferta interna si importurile au ramas cu mult in urma cererii.
"Daca ramanem la aceste preturi ridicate, vom fi martorii unei erodari a variabilelor macroeconomice", a afirmat Greenspan, care a tinut un discurs in fata Camerei de energie si a Comitetului de comert.
La o prima vedere este greu de inteles de ce presedintele Fed a vorbit in fata Congresului despre gazul natural. Si-a luat recent o licenta si in geofizica fara sa stie nimeni?, se intreaba CNN Money.
Americanul de rand nu va resimti vara aceasta efectele ascensiunii preturilor la gaz, din moment ce gazul este folosit numai pentru incalzitul locuintelor. Insa companiile care utilizeaza gazul natural pentru operatiunile zilnice sufera deja, continua publicatia americana.
"Pe pietele de desfacere nu ne permitem sa crestem preturile din cauza concurentei extrem de mari. In final, preturile mai mari la gaz natural ne erodeaza capacitatea de a fi profitabili", spune Al Lubrano, presedintele companiei TMI, care produce metale pentru computere.
Paradoxal, daca economia decoleaza in al doilea semestru al anului - asa cum spera majoritatea economistilor - atunci intensificarea activitatii va alimenta cererea pentru energie facand ca preturile sa creasca chiar mai mult.
"Preturile contractelor futures pe gaz natural sugereaza ca nu vom putea sa ne intoarcem prea curand la perioadele anterioare de abundenta si de gaz ieftin", a adaugat Greenspan in discursul sau, spunand ca pozitia de piata a unor companii americane si canadiene este subminata de cresterea preturilor la gaz natural.

Schimbarea legilor
Comentariile sale au fost facute intr-un moment in care companiile de exploatare ale campurilor de gaze duc o apriga batalie cu autoritatile pentru relaxarea conditiilor de utilizare a zacamintelor.
"La orizont se arata o furtura si trebuie sa ne pregatim pentru a-i face fata", a spus Billy Tauzin, presedintele comisiei americane de energie si comert. "Problema este ca exista campuri  cu rezerve potentiale imense care nu pot fi exploatate pentru ca guvernul federal interzice forarea terenurilor in proprietatea publica".
In prezent, Congesul american pregateste o noua legislatie in energie care sa ajute la scaderea dependentei Statelor Unite de petrolul strain. Proiectul de lege urareste sa faciliteze procedurile pentru obtinerea aprobarii de a fora in zonele permise, arata Financial Times.
Pe langa scumpirea gazului natural, companiile americane trebuie sa faca fata si cresterii pretului la petrol. Mult-asteptata revenire a Irakului pe piata internationala a titeiului intarzie ceea ce a detreminat Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa mentina cotele actuale de preoductie, la reuniunea de ieri de la Doha, Qatar.
La bursa americana petrolul era cotat ieri la 31,73 dolari pe baril, la cea londoneza, un baril de petrol brent a crescut la 28,17 dolari.

Politica de deficit
Analistii administratiei americane prevad ca masurile fiscale aprobate recent de presedintele american George W.  Bush vor adanci deficitul bugetar de anul acesta al Statelor Unite la un nou record: de 400 de miliarde de dolari.
Presedintele american George W. Bush a semnat recent legea pentru reduceri fiscale in valoare de 350 de miliarde de dolari in decurs de zece ani.
Statele Unite s-au bucurat de patru ani consecutivi de surplusuri bugetare, intre 1998 si 2001. Democratii acuza pachetul fiscal de 1.350 de miliarde de dolari din 2001 al lui Bush pentru inversarea pozitiei fiscale a Statelor Unite. Ei prevad ca in anul fiscal 2004, deficitul bugetului american va atinge 500 de miliarde de dolari.
Americanii vor resimti efectele pozitive ale masurilor fiscale actuale si economia poate creste, dar povara acestor deficite care se formeaza va fi transmisa generatiilor viitoare.

Bush da, altii iau
In timp ce presedintele George W. Bush le promite americanilor ca vor avea la dispozitie venituri mai mari pentru consum, autoritatile statelor cresc taxele pentru a-si acoperi deficitele care au atins cele mai mari valori de la doilea razboi mondial pana acum.
Peste 31 de state americane au crescut sau intentioneaza sa creasca fiscalitatea pentru a-si finanta deficitele care potrivit estimarilor au ajuns la 80 de miliarde de dolari.
Legiuniitorii statului Illinois, unde presedintele american a facut o vizita ieri pentru a expune beneficiile programului sau economic, au votat luna trecuta o sporire a taxelor locale cu 1,3 miliarde de dolari.
"Cand oamenii vor masura efectele reducerilor de taxe federale, sentimentele pozitive generate de reducerile acestor taxe vor fi rapid neutralizate cand vor realiza ca trebuie sa plateasca sume mai mari la state", a spus Nicholas Johnson, un analist pe probleme fiscale la Center on Budget and Policy Priorities.

Snow a ramas fara personal
La patru luni dupa ce a devenit secretar al Trezoreriei americane, John Snow cauta un adjunct si un economist sef si se confrunta cu plecarea altor economisti cheie.
Trezoreria americana trece probabil prin cea mai acuta criza de personal din august 2001, potrivit Bloomberg.
Snow a refuzat sa comenteze. Cel mai important post care a ramas vacant este cel de secretar adjunct. Snow a anuntat ca pentru acest post ar dori o femeie cu experienta pe pietele financiare.
Secretarul Trezoreriei este ocupat cu chestiuni politice, discursuri, deplasari, astfel ca activitatea de zi cu zi a Trezoreriei este facuta de fapt de secretarul adjunct. Este un post critic, care trebuie neaparat ocupat", a declarat Bruce Bartlett, fost oficial al Trezoreriei americane in timpul presedentiei tatalui presedintelui Bush.
Snow are nevoie si de un economist sef, dupa plecarea de luna trecuta a lui Richard Clarida la Columbia University.
Pe posturile inferioare, lipsesc secretari adjuncti la departamentele de macroeconomie, comert, fraude, legislatie bancara, potrivit sitului institutiei. Unele posturi au ramas neocupate timp de peste un an.  Din cele 12 divizii listate pe pagina de web, doar trei au toate pozitiile de top ocupate.
Trezoreria nu reprezinta singura parte a echipei lui Bush care se lupta cu lipsa de personal. Mai multe posturi au ramas neocupate si in alte organisme ale echipei lui Bush, care a fost reformata in decembrie si inceraca sa relanseze o economie care, de la preluarea puterii de catre Bush, a pierdut peste 2 milioane de locuri de munca . georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels