Business Internaţional

Un actionar minoritar acuza: din Gazprom se scurg miliarde de dolari

09.06.2004, 00:00 32

Gigantul Gazprom a pierdut, mai mult de 2 miliarde de dolari anul trecut din cauza cresterii unor diverse cheltuieli si a costurilor de personal, precum si din cauza pierderii unor comenzi catre principalele piete europene, mijlocite de un intermediar cu un trecut dubios, conform Moscow Times.
Studiul citat de publicatia rusa a fost intocmit la initiativa Hermitage Capital Management, actionar minoritar la Gazprom, care incearca sa-l includa pe reprezentantul sau Vadim Kleiner in boardul directorilor companiei.
Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a garantat ca va pune capat managementului defectuos al companiei de sub conducerea predecesorului sau, Rem Viahirev, in timpul caruia compania pierdea 3 miliarde dolari pe an prin transferuri catre alte societati apropiate conducerii, afirma Moscow Times. In ciuda unor succese in recuperarea anumitor active si a mentinerii nivelului redus al costurilor, Gazprom a suferit o "deteriorare semnificativa" in ultima perioada.
Situatia delicata in care se afla compania survine intr-un moment in care are mare nevoie de fonduri pentru a finanta planurile de extindere de 100 miliarde dolari, in noi campuri petrolifere, pe parcursul urmatorilor 15 ani, planuri vitale pentru mentinerea productiei la nivelurile actuale si pentru pastrarea cotei de piata globale.
"Situatia parea sa se amelioreze in primii ani de dupa Viahirev", a apreciat William Browder, presedinte executiv la Hermitage Capital Management, care are in portofoliu 1,5 miliarde dolari in titluri pe piata ruseasca de capital. "In momentul de fata se pare, insa, ca se deterioreaza rapid."
Oficialii Gazprom declara ca in ultimii ani au fost luate masuri pentru imbunatatirea transparentei companiei. "In curand vom fi atat de transparenti incat nu ne veti mai putea vedea", a afirmat Sergei Kupriyanov, purtator de cuvant al Gazprom.
Unul dintre cei mai alarmanti indicatori este cresterea cu 92% a "altor" cheltuieli pe anul trecut. Acest indicator arata o crestere cu 750 milioane $ fata de 2002, ajungand la 1,5 miliarde $ in al treilea trimestru al anului 2003, potrivit studiului efectuat de Hermitage, care citeaza cele mai recente rezultate financiare ale companiei.
Kuprianov a precizat ca nivelul cheltuielilor a crescut ca urmare a modificarii practicilor contabile, combinate cu inceperea unui program de leasing si cheltuieli sporite cu pensiile, asigurarile si telecomunicatiile. El a mai precizat ca modul in care au fost efectuate cheltuielile este disponibil oricarui actionar care intreaba. "Este absurd sa se afirme ca ascundem aceste informatii", a adaugat Kuprianov.
Unii analisti nu sunt convinsi de declaratiile purtatorului de cuvant. Este o crestere enorma, iar reprezentantii companiei nu pot spune cu certitudine unde s-au dus toti banii, este de parere Oleg Maximov, analist in domeniul gazelor si petrolului la Troika Dialog. "Se nasc multe semne de intrebare", concluzioneaza Maximov. Analistul a mai precizat ca rezultatele bune ale companiei din ultimii 3-4 ani sunt cauzate de preturile mari ale gazelor naturale la nivel global, precum si de cresterea tarifelor de pe piata interna. Lipsesc investitiile facute pentru eficientizarea companiei, Gazprom depinzand de un mediu extern pe care nu il poate controla.
Investitorii pun la indoiala si suportul financiar si logistic acordat companiei Eural Trans Gas, o entitate obscura ce activeaza pe piata energiei, care a reusit sa devina prima societate care a spart monopolul exporturilor de gaze din fosta Uniune Sovietica. Cu vanzari de 5,2 miliarde metri cubi in Germania, Slovacia si Polonia si 7,7 miliarde metri cubi in Ucraina, Hermitage estimeaza ca Eural Trans Gas a avut un profit net de 767 milioane dolari anul trecut, care ar fi trebuit sa revina Gazprom.
Gazprom a promis actionarilor ca va recapata controlul vanzarilor catre cea mai importanta piata din fosta URSS, Ucraina, dar in decembrie 2002 a fost semnat un acord prin care permitea Eural Trans Gas sa preia controlul a 36 miliarde metri cubi din Turkmenistan catre Ucraina. Controlul asupra retelei de distributie din Turkmenistan catre Ucraina ar fi trebuit sa garanteze  exporturile Gazprom catre aceasta piata. "Fara Gazprom, nimeni nu ar putea sa faca afaceri. Rolul companiei Eural Trans Gas nu este evident", sustine un reprezentant al Hermitage.
Gazprom respinge acuzatiile, afirmand ca a trebuit sa accepte decizia Ucrainei de a lucra cu Eural, deoarece exista un acord interguvernamental iar partea ucrainiana putea riposta marind tariful exporturilor Gazprom. Investitorii sunt circumspecti si in privinta sprijinului financiar oferit de Gazprom prin imprumuturi si garantii in valoare de 297 milioane $ si a  serviciilor de transport furnizate, in valoare de 130 milioane $.
Eural Trans Gas a fost cumparata anul acesta de un grup de trei companii straine, in mijlocul unor controverse referitoare la transparenta structurii proprietarilor. Inaintea vanzarii, compania a fost detinuta, cel putin pe hartie, de trei romani fara experienta in domeniu si de un cetatean israelian cu presupuse legaturi cu unul dintre cei mai cautati oameni de catre FBI - Semion Mogilevich. Eural neaga orice legatura cu Mogilevich.
Cu toate ca functia de presedinte este ocupata de fostul sef al British Gas, Cedric Brown, iar nume ca JKX Gas B.V. din Olanda, Atlantic Caspian din Anglia si DEG Handels din Austria sunt noii proprietari, nu se poate spune cu exactitate care sunt beneficiarii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels