Business Internaţional

Un comisar european incearca sa sparga protectionismul economic din UE

10.02.2006, 20:39 21

Peter Mandelson, comisarul european al comertului, i-a atacat pe politicienii "populisti", afirmand ca acestia trag inapoi economia Europei.

Aceasta este una dintre actiunile Bruxellesului in campania sa impotriva protectionismului, conform Financial Times.

Comisarul a amenintat cu incheierea erei protectionismului. Comentariile sale vin intr-o perioada tensionata pentru progresul reformelor in Europa.

Mandelson s-a aratat de asemenea in favoarea unui final echilibrat al dezbaterilor prezente pe tema liberalizarii pietei UE a serviciilor. Saptamana viitoare, Comisia va trebui sa-si revizuiasca propunerea originala asupra acestui subiect, luand in considerare in acelasi timp temerile Parlamentului European asupra proviziilor serviciilor publice.

"Propunerea revizuita trebuie sa gaseasca un raspuns la aceste temeri care sunt reale si legitime", a declarat comisarul. "In acelasi timp, ea trebuie sa fundamenteze piata unica a serviciilor, asa cum am pus bazele pietei unice de marfuri in 1990", a mai afirmat el.

"Sper ca putem incuraja aparitia altor oferte negociabile, si in acest caz Europa isi va putea tine promisiunile in sectorul agriculturii", a explicat comisarul. "Deschiderea economiei in fata restului lumii este in mod fundamental in interesul Europei", a mai spus Peter Mandelson.

Comisia Europeana se opune incercarii Frantei de a apara 11 sectoare din economia nationala de preluari straine si a Poloniei in actiunile sale de a-si proteja sectorul bancar de consecintele achizitionarii HVB Bank de catre banca italiana Unicredit. Mandelson a criticat reactiile extrem de nationaliste cu care au fost primite in Europa ofertele recente de preluari si de fuziuni. El a facut referire aici la "unele oferte mari de preluare", fara insa sa mentioneze exact numele Mittal Steel, care inca mai duce tratative pentru achizitionarea grupului european Arcelor.

"Nu pot intra in detalii, pentru ca mi-as depasi atributiile", a spus comisarul comertului intr-un discurs tinut in Praga. "Dar Comisia Europeana are responsabilitati importante in domeniul preluarilor si al fuziunilor, ea trebuie sa judece problemele pe criterii economice transparente, si nu sa se lase impresionata de emotiile generate de nationalismul economic sau de apararea intereselor particulare", a adaugat el. Franta, Luxemburgul si Spania se opun in continuare achizitionarii Arcelor de catre grupul indianului Mittal, argumentand cu frica de disponibilizari de personal, in timp ce Belgia nu a luat inca o pozitie in aceasta batalie.

In acelasi discurs, Mandelson a criticat Franta pentru "obsesia" acesteia pentru muncitorii din Est. El i-a sfatuit pe liderii politicieni "sa se bucure de oportunitatile pe care toti europenii le au, acum, in mod egal".

De asemenea, Comisia Europeana va urgenta tarile vestice sa-si deschida larg frontierele pentru muncitorii din noile state membre din Est.

Un raport al Comisiei va contracara argumentele celor 12 membri mai vechi ai Uniunii Europene aduse in sprijinul folosirii restrictiilor temporare, pana la sapte ani, la libertatea de miscare a muncitorilor din est.

Contra-argumentele Comisiei vor fi exemplele Angliei, Irlandei si Suediei, singurele tari care si-au deschis complet piata muncii pentru emigrantii din est si au avut de castigat de pe urma acestora.

Pe de alta parte, tarile care au aplicat restrictii si-au vazut piata neagra a fortei de munca crescand din cauza emigrantilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels