Business Internaţional

Un jurnalist a fost spionat de serviciul de informaţii grecsc. Autorităţile au recunoscut

Un jurnalist a fost spionat de serviciul de informaţii...

Autor: Petru Mazilu

03.08.2022, 15:44 82

Liderul serviciilor de informaţii din Grecia a recunoscut în faţa unei comisii parlamentare că a spionat un jurnalist, susţin surse din rândul participanţilor, potrivit Reuters.

Şeful serviciilor de informaţii a declarat în faţa unei comisii parlamentare că agenţia sa a spionat un jurnalist, au declarat două surse prezente, într-o dezvăluire care coincide cu o presiune tot mai mare asupra guvernului pentru a face lumină în ceea ce priveşte utilizarea programelor malware de supraveghere.

Audierea cu uşile închise de săptămâna trecută a fost convocată după ce liderul partidului socialist de opoziţie, PASOK, a depus o plângere la procurorii de la instanţa supremă în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Liderul PASOK, Nikos Androulakis, a depus plângerea pe fondul îngrijorării tot mai mari a oficialilor Uniunii Europene cu privire la comercianţii de programe spion şi la utilizarea de software de supraveghere.

La audierea din 29 iulie, Panagiotis Kontoleon, şeful serviciului de informaţii EYP, a declarat în faţa comisiei pentru instituţii şi transparenţă a parlamentului că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia, au declarat pentru Reuters doi legislatori prezenţi la audiere.

„A recunoscut supravegherea, absolut", a declarat miercuri pentru Reuters unul dintre legislatorii prezenţi la audiere, refuzând să fie identificat deoarece întâlnirea a fost privată.

Kontoleon a refuzat să comenteze când a fost contactat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat pentru Reuters că autorităţile greceşti nu folosesc programele de spionaj în discuţie şi nu fac afaceri cu companiile care le vând.

„Guvernul nu are nimic de ascuns şi a cerut sistemului de justiţie să investigheze cazurile în profunzime. Fără a trece la extrema tehnofobiei, astfel de programe malware reprezintă o ameninţare şi trebuie să fie abordate eficient", a spus el.

În aprilie, un procuror grec a început o anchetă pornind de la o acuzaţie a lui Koukakis potrivit căreia smartphone-ul său ar fi fost infectat de un software de supraveghere.

Anul trecut, când acuzaţia a fost raportată de mass-media grecească, SYRIZA, cel mai mare partid de opoziţie din Grecia, de stânga, a cerut convocarea comisiei parlamentare pentru a analiza această chestiune.

Solicitarea sa a fost respinsă de preşedintele comisiei. Însă, după ce Androulakis a depus plângerea sa la procurori la sfârşitul lunii iulie, a fost acceptată cererea atât a SYRIZA, cât şi a PASOK de convocare a comisiei şi a urmat o audiere.

Software-ul de spionaj Predator poate extrage parole, fişiere, fotografii şi contacte şi poate activa camera şi microfonul unui telefon, permiţând supravegherea conversaţiilor din apropiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO