Business Internaţional

Un miliardar riscă 20 de ani de puşcărie pentru un caz de insider trading care i-a adus „doar“ 64 de milioane de dolari

Un miliardar riscă 20 de ani de puşcărie pentru un caz de insider trading care i-a adus „doar“ 64 de milioane de dolari

Autor: Bogdan Cojocaru

12.05.2011, 23:32 642

Miliardarul american Raj Rajaratnam riscă să stea în închisoarepână la 20 de ani după ce a fost găsit vinovat de autorităţileamericane pentru insider trading, operaţiune ilegală detranzacţionare pe baza informaţiilor privilegiate, scrie presastrăină.

Pentru a-l prinde pe Rajaratnam, care are o avere estimată la1,5 mld. dolari, procurorii americani s-au folosit de tacticileutilizate pentru a prinde mafioţi şi tra­ficanţi de droguri, precumînregistrarea conversa­ţiilor telefonice. Rajaratnam, care conduceafondul de investiţii Galleon, s-a folosit ilegal de informaţiiconfi­denţiale pentru a efectua tranzacţii înainte ca gru­pu­rilesau companiile să facă publice anunţuri refe­ritoare la rezultatefinanciare, prognoze, fuziuni sau vânzări de active. Printrecompanii se numără Intel, Goldman Sachs, Google sau ATI.

Omul de afaceri riscă o pedeapsă cu închisoarea între 15 ani şijumătate şi 19 ani şi jumătate, un jude­cător urmând să pronunţesentinţa pe 29 iulie, auto­rităţile americane considerând procesuldrept cea mai mare lovitură împotriva insider tradingului dinultima generaţie.

Până atunci, Rajaratnam rămâne sub arest la domiciliu şi subsupraveghere electronică. El a plătit o cauţiune de 100 mil. dolaripentru a nu sta în închi­soare pe timpul procesului. Deciziajuraţilor se ba­zează pe probe care dovedesc că omul de afaceri s-afolosit timp de şapte ani de informaţii confidenţiale ob­ţinute dela executivii companiilor, bancheri, consultanţi, traderi saudirectori de companii listate pentru a face profit sau pentru aevita pierderi. Procurorii susţin că astfel Rajaratnam a câştigat64 mil. dolari, potrivit Bloomberg.

Anchetatorii au înregistrat în secret conversaţiile dintreRajaratnam şi sursele acestuia, printre care şi Rajat Gupta, pânăanul trecut unul dintre directorii Goldman Sachs. Multe dintresursele lui Rajaratnam au provenit din rândul comunităţiiimigranţilor din Asia de Sud, un grup restrâns de indieni,pakistanezi şi srilankezi care, în ultimele decenii şi-au pusamprenta în afacerile din domeniul tehnologiei şi finanţelor. El afăcut cunoştinţă cu mai multe dintre surse la o serie de cursuriorganizate de Universitatea din Pennsylvania şi prin intermediulacţiunilor caritabile făcute pentru Şcoala Indiană de Afaceri.


O reţea vastă de "cârtiţe"

  • Unul dintre directorii IBM, Robert Moffat, a recunoscut că i-adat informaţii legate de rezultatele financiare ale companiei luişi ale Sun Microsystems şi date despre AMD, unei angajate aGalleon, Danielle Chiesi, cu care avea o relaţie.

  • Un fost coleg de universitate a mărturisit că i-a dat informaţii"fierbinţi" lui Rajaratnam despre planurile AMD de a prelua ocompanie rivală, ceea ce a adus traderului un profit de 20 mil.dolari.

  • Un director al producătorului de cipuri Atheros a recunoscut căi-a dat informaţii omului de afaceri.

  • Rajaratnam a făcut un profit de 2 mil. dolari datorită unor dateobţinute într-o convorbire telefonică de 30 de minute cu o sursădin Intel.

  • Un angajat al Moody's i-a dat de ştire despre planurile secreteale fondului de investiţii Blackstone de a prelua grupul hotelierHilton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO