Business Internaţional

Un producator de oua din Ucraina vrea pe bursa de la Londra

01.04.2010, 23:10 67

Agroholding Avangard, cel mai mare producator si retailer de ouadin Ucraina, are in plan sa organizeze in aceasta luna o ofertapublica initiala de vanzare de actiuni (IPO) la Londra, potrivitunor surse apropiate, scrie Bloomberg.
Avangard ar putea vinde o participatie de 20-25%. Compania cusediul la Kiev vrea sa obtina aproximativ 200 mil. dolari (148,5mil. euro), potrivit uneia dintre surse. Actiunile vor fitranzactionate la London Stock Exchange.
Compania trebuie sa indeplineasca criterii stricte si sa plateascataxe mari pentru a se putea lista pe piata principala, nu pe Piatade Investitii Alternative (Alternative Investment Market).
In 2009 compania a anuntat ca pana la sfarsitul anului planuiestesa aiba 18,8 milioane de pasari. Capacitatea de productie anualaeste de 4,9 miliarde de oua. Agroholding Avangard are o cota depiata de 41% in ceea ce priveste productia si de 91% in ceea cepriveste exportul de oua si produse din oua din Ucraina, potrivitTheRussiaForum.
Ofertele Publice Initiale de vanzare de actiuni ce au fostrealizate in Europa in acest an le-au depasit ca valoare pe celedin Statele Unite cu 69%, cel mai important avans de dupa 2007.Companiile Kabel Deutscheland Holding si Brenntag au strans sume deaproape doua ori mai mari decat cel mai bun IPO american din2010.
Companiile din Europa de Vest au vandut in primele trei luni aleanului, prin intermediul ofertelor publice initiale, actiuni invaloare de 6,1 mld. dolari. Aceasta este o schimbare de situatie,in conditiile in care in 2009 companiile din Statele Unite austrans de trei ori mai multi bani decat omoloagele lor de pevechiul continent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO