Business Internaţional

Un Rothschild la conducerea Yukos?

16.07.2003, 00:00 36

Magnatul rus al petrolului Mihail Khodorkovski l-a desemnat pe Jacob Rothschild drept posibilul succesor ce va prelua conducerea companiei petroliere Yukos in cazul in care el va fi condamnat la inchisoare sub acuzatia de frauda.
Familia Rothschild a finantat activitatile de explorare petroliera desfasurate in Rusia inca din perioada tarista, iar Lordul Rothschild are relatii stranse cu compania Yukos.
Forte ale politiei au efectuat un raid la birourile din Moscova ale companiei, analizand timp 17 ore arhivele computerizate ale acesteia, a declarat un oficial al companiei, citat de ziarul financiar rus Kommersant. In urma acestui raid, Yukos i-a acuzat pe procurorii de stat de intimidare si exercitarea de presiuni ilegale asupra sa, avertizand in legatura cu posibilitatea efectuarii unor noi raiduri si a unor noi cazuri de arest in randul principalilor sai manageri.
Purtatorul de cuvant al procurorilor a declarat ca acestia ancheteaza un numar de cazuri de crima, evaziune fiscala si furt ce ar fi putut fi comise de catre oficiali ai Yukos. Procurorii au subliniat faptul ca anchetele sunt desfasurate in conformitate cu prevederile legale, declarand in acelasi timp ca intentioneaza sa determine caracterul legal al aparatelor descoperite in posesia Yukos.
Kiril Rogov, un analist politic rus, a declarat ca raidul a avut menirea sa demonstreze ca  "procurorii din Rusia se afla deasupra legii. Nu exista metode legale in Rusia care ar putea proteja pe cineva in fata procurorilor ce reprezinta o adevarata forta politica".
Se pare ca Kodorkvski, aflat in Statele Unite pentru o conferinta la care este prezent si fondatorul Mircosoft Bill Gates, se pregateste pentru tot ce poate fi mai rau la intoarcerea sa in Rusia.
Cel care urma sa-l inlocuiasca pe Kodorovski la conducerea companiei, Platon Lebedev, se afla deja in inchisoare dupa ce a fost arestat la inceputul lunii si acuzat de fraudarea unei companii de stat.
Urmatorul posibil succesor ar fi Iuri Golubev ce il inlocuieste pe Lebedev la conducerea grupului Menatep, ce detine 61% din actiunile companiei Yukos.
In cazul in care toti oficialii de seama ai Yukos nu vor putea indeplini acest rol, Lordul Rothchild va prelua conducerea companiei, conform sursei mentionate mai sus.
Dimitri Gololobov, director adjunct al departamentului de probleme juridice al Yukos a declarat jurnalistilor ca nu exclude efectuarea unor noi raiduri, inclusiv la sediul central.
Autoritatile ancheteaza posibile cazuri de evaziune fiscala in cadrul companiei Yukos si a rivalei sale Sibneft, companii ce urmeaza sa fuzioneze pentru a crea al patrulea mare producator din lume.
Kodorkovski, a carui avere personala este estimata la 8 miliarde de dolari, a fost tinta anchetelor desfasurate de procurori in cadrul a ceea ce este considerata a fi o campanie de ordin politic organizata de oficialitati ale Kremlinului, in ciuda condamnarii de catre presedintele rus a metodelor represive in lupta impotriva delictelor de ordin economic.
Kodorkovski a finantat partidele de opozitie inaintea alegerilor parlamentare din decembrie, incalcand astfel, conform analistilor, un acord incheiat in anul 2000 intre presedintele rus Vladimir Putin si magnatii miliardari ai tarii in sensul neimplicarii acestora in politica.
Banca britanica de investitii Rothschild & Son, prin traditie axata pe operatiuni derulate pe piata aurului, a anuntat recent ca vrea sa se extinda in sectorul energetic. Banca a fost fondata la Londra in 1810 de catre Nathan Mayer Rothschild.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24