Business Internaţional

Un trader de 31 de ani a lăsat o gaură de 2 miliarde de dolari în conturile băncii elveţiene UBS

Un trader de 31 de ani a lăsat o gaură de 2 miliarde de dolari în conturile băncii elveţiene UBS

Traderul arestat de poliţia londoneză se numeşte Kweku Adoboli, potrivit The Telegraph. Datele Autorităţii pentru Servicii Financiare arată că Adoboli s-a alăturat UBS în martie 2006

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2011, 00:07 2146

Publicaţia elveţiană Neue Zuercher Zei­tung, care citează surse din interiorul UBS, susţine că pierderile s-au produs la di­vizia de valori mobiliare din Londra şi că au fost descoperite miercuri.

Până joi, poliţia londoneză a arestat deja un tânăr de 31 de ani sub suspiciunea de "fraudă prin abuz de po­ziţie", se arată într-un comunicat al poliţiei, citat de Bloomberg. Po­tri­vit Financial Times, numele per­soa­nei arestate este Kweku Ado­boli.

"UBS a descoperit o pierdere cauzată de activi­tăţile de trading neautorizate ale unui trader al băncii de investiţii. Cazul este încă sub investigaţie, dar UBS estimează că pierderile cauzate de trader se ridică la două miliarde de dolari", se arată într-un comunicat al băncii, unde se precizează că pierderile ar putea fi contabilizate în rezultatele aferente celui de-al treilea trimestru al acestui an. Banca a asigurat că poziţiile clienţilor nu au fost afectate. Acţiunile UBS au picat cu 9,6% în urma anunţului, recuperând ulterior o parte din pierderi. Situaţia n-ar fi putut veni într-un moment mai rău pentru banca elveţiană şi întreaga industrie bancară. Gigantul financiar se chinuie să recâştige încredere după ce a înregistrat pierderi uriaşe în timpul crizei financiare.

Kweku Ado­boliSub directorul executiv Oswald Grubel, banca susţine că a implementat noi practici de management al riscului, s-a retras din activităţile de trading imobiliar şi se axează pe un model de afaceri cu risc scăzut şi orientat către client. Incidentul va testa încrederea investitorilor, clienţilor şi a autorităţilor, scrie The Wall Street Journal.

"Este incredibil că aşa ceva se mai poate întâmpla. Chiar dacă suma nu este enormă, UBS îşi pierde din credibilitate şi se pune într-o lumină defavorabilă. Prin aceasta banca îşi pierde puţina încredere pe care cu greu şi-a câştigat-o. Este clar că au probleme cu managementul riscului", spune Claude Zehnder, analist al băncii cantonale din Zürich, citat de Les Echos.

UBS a fost una dintre băncile europene cu cea mai mare expunere la criza creditelor subprime din SUA, care i-au adus pierderi de 50 de miliarde de dolari. Banca a reuşit să supravieţuiască pierderilor cu ajutoare primite de la stat şi a fost nevoită să-şi restructureze sever divizia de investiţii. De atunci, banca face obiectul unor dezbateri recurente privind necesitatea de a separa sau nu activităţile de gestionare a averilor de cele de investiţii. De asemenea, implicată în afacerea Bernard Madoff - cel mai mare escroc din lumea bursieră, instituţia a tulburat piaţa bancară elveţiană livrând fiscului american, sub presiuni externe, date despre aproximativ 4.450 de clienţi ai ei şi a plătit o amendă de 780 de milioane de dolari pentru a pune capăt litigiului cu SUA.

UBS a anunţat luna trecută că va reduce numărul angajaţilor cu 3.500 pentru a face economii de 2,3 miliarde de dolari pe an. Majoritatea băncilor mari de investiţii au anunţat planuri de disponibilizare şi se pregătesc pentru vremuri grele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels