Business Internaţional

Un vierme informatic ar putea ţinti o centrală nucleară din Iran, in primul atac de acest gen, avertizează experţi în securitate

24.09.2010, 11:34 35

O aplicaţie software foarte sofisticată care a infectat maimulte centrale electrice şi fabrici în ultimul an, reprezintăprimul program informatic proiectat să provoace daune în lumeamaterială, avertizează experţi în securitatea informaţională,citaţi de Financial Times.

Viermele informatic Stuxnet reuşeşte să se infiltreze însistemele de operare Microsoft Windows şi caută apoi o aplicaţiedezvoltată de Siemens, folosită la controlarea componentelorindustriale, inclusiv valve şi frâne. Stuxnet se poate ascunde însistem până apar condiţiile necesare pentru declanşare, moment cândemite noi comenzi pentru componente în sensul invers a ceea ce facele de obicei. Comenzile sunt atât de precise încât par săţintească sectorul industrial, însă experţii nu au determinat încăce componente sunt vizate sau cum vor reacţiona ele după ce suntinfectate.

La o conferinţă susţinută cu uşile închise săptămâna aceasta înSUA, Ralph Langer, un expert german în securitate industrială, aafirmat că Stuxnet ar ptea fi proiectat nu pentru a ataca un anumitsector ci mai probabil o singură centrală, speculând că ar putea fivorba de o controversată unitată din Iran.

"Nu existăloc de speculaţie că acesta este intr-adevăr primulatac cu o armă ciberneticădirecţionat către un proiect real", spuneşi Joe Weiss, , un expert american citat deseori ca autoritate înaudierile Congresului pe teme de profil. "Singurta necunoscută esteţinta şi autorul atacului", spune el.

Experţii afirmă că familiaritatea viruslui cu sistemele Windowsşi Siemens şi schemele tehnice ale industriei ţintă fac din Styxnetprodusul unei organizaţii bine finanţată şi organizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels