Business Internaţional

Ungaria ar putea primi „o plasă de siguranţă” de 4 mld. euro de la FMI

Ungaria ar putea primi „o plasă de siguranţă” de 4 mld. euro de la FMI

Autor: Paul Comşa

21.11.2011, 11:54 397

Ungaria negociază cu FMI pentru a obţine un credit preventiv de 4 mld. euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de portfolio.hu, unul dintre cele mai importante site-uri de ştiri şi analize economice din Ungaria.

Procesul de negociere va fi însă puternic îngreunat deoarece ministrul economiei Gyorgy Matolcsy a anunţat că guvernul de la Budapesta nu va renunţa la politicile sale economice "neortodoxe". Matolcsy apreciază că dacă nu ar fi fost instituită taxa specială pe bănci, sistemul privat de pensii şi veniturile gospodăriilor ar fi fost mult mai afectate, iar băncile ar fi contribuit cu sume mai mari pentru a restabili echilibrul pe pieţe.

Totodată, ministrul a declarat că guvernul va folosi "aproximativ 4.000 mld. forinţi pentru a restabili echilibrul fiscal al Ungariei".

Ungaria se confruntă cu o criză de credibilitate din cauza politicilor "neortodoxe" ale guvernului, dar are nevoie de un nou acord cu FMI pentru a evita o retrogradare a ratingului ţării. Totuşi, având în vedere politicile neconvenţionale adoptate de executiv în trecut, este puţin probabil ca FMI să-şi angajeze resursele financiare fără a impune condiţii stricte

Linia de credit de precauţie reprezintă un tip de facilitate pusă la dispoziţie de FMI ţărilor care se confruntă cu vulnerabilităţi "moderate" şi nu se califică pentru obţinerea unei linii tradiţionale de credit flexibil. Împrumutul ar urma să fie oferit numai după realizarea unei evaluări a poziţiei la nivel extern a ţării care solicită linia de credit, a capacităţii sale de a se finanţa de pe pieţele de capital, a disciplinei fiscale, a politicii monetare, dar şi a stabilităţii sectorului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO