Business Internaţional

Ungaria, cu un pariu major pe energia solară şi unde şi marii producători străini din industrie îşi construiesc fotovoltaice, se visează exportator net de energie. Deocamdată, exportă datorită războiului din Ucraina

Ungaria, cu un pariu major pe energia solară şi unde...

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2024, 00:05 187

La începutul anului 2019, îm­preună cu E.ON, constructorul auto german construia un parc eolian pe acoperişurile celor două centre logis­tice ale fabricii sale din Gyor ce aco­peră aproximativ 160.000 de metri pătraţi. În acest fel era creat cel mai mare sistem fotovoltaic instalat pe o clădire la nivel european.

În 2022, gigantul auto chinez CATL decidea să-şi construiască o fabrică de baterii EV în Ungaria, anunţând în acelaşi timp că pentru procesul de producţie va folosi elec­tricitate din surse regenerabile. Pla­nurile de viitor, adăuga acesta, includ dezvoltarea de proiecte solare împre­ună cu parteneri locali.

Recent, liderii BMW Group Gyar Debrecen şi E.on Hungaria Group au semnat un contract pentru înfiin­ţa­rea unui parc solar de 50 de hectare în cadrul centrului de comunicaţii al fabricii, potrivit Portfolio.hu. Hans-Peter Kemser, preşedinte şi CEO al BMW Manufacturing Hungary Kft., a declarat că în fabrică se dezvoltă cel mai mare sistem fotovoltaic al BMW Group, care este şi una dintre cele mai mari astfel de investiţii din Ungaria.

Ungaria instalează capacităţi de energie solară într-un ritm fără prece­dent, conform Hungary Today. Până la începutul acestui an, capaci­tatea instalată a sistemelor fotovol­tai­ce din Ungaria crescuse cu 1.632 MW, capacitatea solară atingând în total peste 5.600 MW. Drept rezultat, ca­pa­citatea aşteptată iniţial a fi disponibilă până în 2030 ar putea fi disponibilă chiar din acest an.

Împreună cu instalaţiile fotovol­taice ale locuinţelor s-a ajuns la o ca­pacitate de producţie de 6.000 MW de electricitate în Ungaria, no­tează Daily News Hungary.

În zilele însorite, energia solară poate acoperi singură nevoile de bază de electricitate ale ţării, a indicat ministrul maghiar al energiei, Csaba Lantos.

Acesta a anunţat recent planurile guvernului de creştere a cotei energiei regenerabile şi de extindere semnificativă a capacităţii de stocare. Cu producţia parcurilor solare existente şi planificate şi împreună cu centrala nucleară Paks, Ungaria ar putea exporta electricitate în viitorul apropiat, a anunţat ministrul cu ocazia unui forum energetic, relatează Hungary Today.

Se estimează că în următorii cinci, până la şase ani vor exista parcuri solare cu o capacitate de 12.000 MW în Ungaria, depăşind cererea internă de consum de electricitate.

Deocamdată, notează Portfolio, exporturile maghiare de energie electrică sunt în creştere de câteva luni pe fondul războiului din Ucraina.

Energia regenerabilă se dezvoltă însă nu doar în Ungaria, ci în întreaga regiune.

Potrivit Ember, un think tank din domeniul energiei, în 2023, energia regenerabilă a reprezentat 39% din electricitatea generată de ţările membre ale Iniţiativei celor trei mări (3SI), în creştere de la 30% în urmă cu cinci ani, în 2019, devansând cărbunele pentru prima dată.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO