Business Internaţional

Ungaria se uita cu jind la piata rusa

29.08.2001, 00:00 16



Investitori rusi au inceput sa fie interesati de afacerile din Ungaria inca de anul trecut, iar companiile producatoare de medicamente din Ungaria au planuri mari pentru piata din Rusia. Cu toate acestea, analistii spun ca legaturile economice dintre aceste doua tari nu vor mai fi niciodata la fel de puternice ca zilele de aur ale comunismului.

Exporturile Ungariei catre Rusia au scazut constant dupa criza economica pe care aceasta tara a traversat-o in 1998, in timp ce schimburile comerciale bilaterale au fost afectate de mai multe ori de dispute asupra tarifelor la importul anumitor marfuri.

Pe 19 iulie, Rusia a anuntat introducerea unor tarife punitive pentru importul anumitor produse agricole si alimentare provenind din Ungaria. Masurile au intrat in vigoare din 21 august si implica dublarea pana la 15% a tarifelor vamale pentru importurile de legume congelate, sucuri de fructe si legume precum si concentratele de supe.

Rusia si-a motivat decizia ca o reactie la masurile introduse de Ungaria in 1999 pentru a-si proteja piata interna fata de patrunderea anumitor produse rusesti, inclusiv ingrasamintele artificiale, mult mai ieftine decat cele produse in tara.

"Masurile luate de Ungaria au violat interesele economice ale Rusiei in aceasta tara, care nu si-a respectat obligatiile fata de Federatia Rusa asa cum prevedeau contractele internationale," afirma guvernul Rusiei.

Decizia guvernului de la Moscova a venit ca un dus rece pentru companiile din Ungaria, mai ales ca in septembrie urmau sa inceapa discutii referitoare la posibilitatea ca masurile introduse de Ungaria impotriva produselor rusesti sa fie eliminate. Aceste noi sanctiuni vor creste deficitul Ungariei in schimburile comerciale bilaterale cu Rusia, care s-a triplat din 1998.

"Structura schimburilor comerciale bilaterale dintre Ungaria si Rusia este putin neobisnuita, pentru ca Rusia este cel mai mare furnizor de materii prime al Ungariei, si in acelasi timp cea mai importanta destinatie pentru exporturile acestei tari," spune Gyorgy Csaki, analist pe probleme de comert international la Institutul de Cercetari Economice (GKI).

Potrivit datelor furnizate de Biroul Central de Statistica (KSH), exporturile Ungariei in Rusia au scazut de la 140,2 miliarde de forinti (654,3 milioane de dolari) in 1998 la 129,2 miliarde de forinti (457,9 milioane de dolari) anul trecut si 55 de miliarde de forinti (198 milioane de dolari) pe primele sase luni ale acestui an. In acelasi timp, exporturile Rusiei catre Ungaria au crescut de la 355,9 miliarde de forinti in 1998 la 731 miliarde de forinti anul trecut.

Recentele sanctiuni introduse de Rusia vor produce pierderi celei mai mari firme producatoare de alimente conservate, Globus Rt, care intentiona sa intre pe piata ruseasca la sfarsitul acestui an cu noi produse. Ferenc Kuti, directorul general al Globus, spune ca aceasta companie intentiona sa vanda anul acesta intre 50 si 100 de tone de legume congelate in Rusia, dar a amanat primul transport datorita sanctiunilor intrate in vigoare.

Spre deosebire de ceilalti producatori de alimente conservate din Ungaria, Globus a fost singura firma care a recastigat piata ruseasca dupa criza din 1998. "Aceasta industrie nu si-a revenit inca dupa criza din 1998, si este posibil sa nu-si mai revina niciodata," spune Kuti.

Producatorii de medicamente din Ungarioa sunt insa ceva mai curajosi. Desi criza financiara din 1998 a alungat multi investitori, cativa producatori unguri au ramas aici. Decizia lor s-a dovedit buna, intrucat vanzarile lor au inceput sa creasca de anul trecut.

"Piata din Rusia este extrem de importanta pentru aceste companii," spune Jozsef Miro, analist la Cashline Securities Rt. In acelasi timp, Rusia nu si-a revenit complet din criza, si desi este una din pietele cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa, consumul de medicamente va atinge nivelul de dinaintea crizei abia in 2003.

Piata ruseasca genereaza aproximativ 20% din vanzarile companiei producatoare de medicamente Richter, cea mai mare din Ungaria. Compania, care comercializeaza aici 80 de produse, a inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor in Rusia anul trecut, cand puterea de cumparare a populatiei a urcat in acelasi timp cu cresterea economica de 7,7%.

Richter a investit anul trecut in construirea unor capacitati de productie in Rusia, Ucraina si Romania si a cumparat un pachet de 25% din actiunile Protek, o companie ruseasca ce comercializeaza medicamente en-gros.

La randul lor, investitorii rusi arata din ce in ce mai mult interes in companiile farmaceutice din Ungaria. Northern Boulevard Corporation, o filiala a Bank of New York a anuntat saptamana trecuta ca pachetul sau de actiuni la Richter a ajuns la 6,61%, dar in spatele achizitiei sta, potrivit unor analisti, gigantul rusesc Gazprom.

Gazprom este insa interesat nu numai de industria farmaceutica din Ungaria, ci si de industria petrochimica a acestei tari, cumparand anul trecut pachete de actiuni la TVK Rt si BorsodChem Rt printr-o filiala a sa, AK Sibur. Gazprom, care livreaza companiei unguresti MOL cea mai mare parte din necesarul de gaze naturale si petrol, vede afacerile sale din Ungaria ca pe un culoar pentru extinderea in vestul Europei.

Chiar daca multe voci protesteaza fata de patrunderea capitalului rusesc in companiile din Ungaria, opinia generala este ca aceste doua tari trebuie sa se bazeze una pe cealalta, mai ales in sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels