Business Internaţional

Ungaria, sub spectrul unei crize monetare

16.03.2009, 17:21 12

Ungaria trebuie sa aprobe in prima jumatate a lui 2009 masurile necesare adaptarii sistemului fiscal al tarii la situatia economica actuala pentru a evita aparitia unei crize pe piata monetara, a declarat ministrul maghiar al economiei Gordon Bajnai, scrie agentia de presa Thompson Reuters.

"Fie ne vom ocupa de criza actuala, sau va avea ea grija sa se ocupe de noi", a afirmat Bajnai. Intrebat care va fi evolutia economica a tarii in cazul in care guvernul socialist din care face parte ar intra in opozitie fara sa obtina aprobarea parlamentului pentru masurile anticriza pe care
le-a propus, ministrul de finante Bajnai a declarat ca "in acest caz Ungaria s-ar putea confrunta cu o criza pe piata monetara cel mai devreme in 2009, fapt care ar afecta grav atat sectorul economic, cat si societatea in ansamblu".
Gordon Bajnai a afirmat ca, pentru a evita o agravare a recesiunii, parlamentul maghiar trebuie sa aprobe cat mai repede masurile suplimentare care prevad reducerea taxelor si a consumului, iar Ungaria trebuie sa incerce sa devina cat mai devreme membra a zonei euro.
Economia maghiara s-ar putea contracta cu 3,5% in acest an, iar parlamentul de la Budapesta este asteptat sa aprobe pana la sfarsitul anului masurile care vizeaza, printre altele, modificarea unor legi fiscale care aduc la bugetul de stat taxe in valoare de 800-900 de miliarde de forinti (2,5-3 mld. euro).
Pachetul legislativ care cuprinde masuri anticriza a fost propus de premierul Ferenc Gyurcsany la mijlocul lunii februarie. Printre principalele obiective ale planului premierului maghiar, care prevede ca unele reduceri de taxe sa inceapa de anul viitor, se numara scaderea taxelor pe piata muncii si a impozitelor pe care trebuie sa le plateasca companiile si cresterea taxelor pe consum. Actualul guvern socialist aflat la putere in Ungaria este in minoritate si va avea nevoie de sustinerea opozitiei pentru ca masurile sa fie adoptate. Nu se stie deocamdata daca planul propus de Gyurcsany intruneste voturile necesare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO