Business Internaţional

Ungaria, ţară condusă de cel mai autoritar lider politic din Europa, preia preşedinţia UE

Ungaria, ţară condusă de cel mai autoritar lider politic din Europa, preia preşedinţia UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.01.2011, 23:45 32

Măsurile luate de guvernul ungar în sensul întăririi controluluiasupra presei şi a transferului activelor fondurilor private depensii pun pe jar partenerii din UE ai Ungariei chiar în contextulîn care ţara est-europeană preia preşedinţia rotativă a blocului,scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

În cele şapte luni de când a preluat puterea în Ungaria,primul-ministru Viktor Orban a introdus suprataxe pentru o serie deindustrii, a redus prerogativele Curţii Constituţionale, anaţionalizat practic fondurile private de pensii şi a instalataliaţi ai partidului de guvernământ Fidesz la conducerea a celpuţin patru instituţii independente.

Acţiunile lui Orban şi ale partidului Fidesz au stârnit reacţiipublice critice din partea Marii Britanii, Germaniei şiLuxemburgului, ministrul de externe al ţării din urmă întrebându-seîn mod public dacă Ungaria merită să conducă UE.

Comisia Europeană a criticat la rândul său măsurile respective,precum şi legea privitoare la presă adoptată luna trecută, ce dăputere unui nou consiliu, ai cărui membri sunt desemnaţi departidul Fidesz, să amendeze sau să închidă ziare sau televiziuniprivate.

"Guvernul trebuie să acţioneze acum pentru a reface imagineaUngariei la nivel internaţional", a declarat Tamas Vahl, preşedinteal Camerei Germane de Comerţ din Budapesta, citat de Bloomberg."Aceste decizii, care contravin spiritului democraţiei, riscă sătransforme Ungaria în oaia neagră a Uniunii", a declarat LaszloKovacs, fost comisar european şi membru al partiduluisocialist.

Orban însă este decis să reziste presiunilor de schimbare alegii media, spunând că aceasta este înţeleasă greşit de străiniicare nu cunosc situaţia internă a Ungariei. Orban spune căpoliticile sale vor impulsiona economia, permiţând Ungariei să-şireducă datoria, cea mai ridicată din rândul celor zece ţări dinEuropa Centrală şi de Est care au aderat la bloc din 2004.

Situaţia conflictuală se înregistrează într-un moment crucialpentru UE, care se pregăteşte să aprobe schimbări controversate aleprincipalului său tratat pentru a implementa un nou mecanism desusţinere financiară pentru ţările din zona euro şi a introduce noireforme pentru întărirea disciplinei bugetare. În timpulpreşedinţiei de şase luni a Ungariei se vor lansa discuţii delicatelegate de bugetul pe 2014-2020 al UE, precum şi de integrarearomilor.

În timpul celor şase luni, Ungaria intenţionează să pună accentpe continuarea extinderii UE şi pe problema romilor. În plus, Obranvrea să sporească capacitatea blocului de a reacţiona în faţaproblemelor economice. Pentru a obţine rezultate, analiştii spun căOrban va trebui să-şi schimbe stilul agresiv.

Totuşi, diplomaţii din Bruxelles nu cred că politicileneconvenţionale urmate de Ungaria vor avea un impact foarte mareasupra UE.

"Bineînţeles, măsurile neortodoxe ale Ungariei nu vor avea unefect benefic în ceea ce priveşte preşedinţia, dar nu trebuietotuşi să le exagerăm impactul", a declarat un diplomat al UE.

Măsurile care au speriat Europa

  • Suprataxarea sectoarelor bancar, energetic, telecom şi deretail.
  • Dacă nu se întorc la sistemul public, cetăţenii care au pensiiprivate vor pierde contribuţiile făcute la stat, adică 70% dinpensie.
  • Reducerea prerogativelor Curţii Constituţionale.
  • Instalarea unor apropiaţi ai partidului Fidesz la conducereaunor instituţii independente.
  • Introducerea unei legi prin care statul poate închide ziare şiteleviziuni private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO