Business Internaţional

Ungaria va emite bonduri de 1 miliard de euro pe zece ani

04.06.2001, 00:00 13



Ungaria va lansa o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro pe o perioada de zece ani, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, Agentia de Administrare a Datoriei Guvernamentale a Ungariei (AKK), relateaza Mediafax.

Oficialii guvernamentali au precizat ca bancile de investitii Deutsche Bank si Schroder Salomon Smith Barney au fost mandatate pentru a coordona aceasta emisiune.

Conform comunicatului dat publicitatii de AKK, stabilirea pretului emisiunii va avea loc in perioada 18-19 iunie. Veniturile care vor fi obtinute in acest mod vor fi utilizate pentru a refinanta datoria publica ce ajunge la scadenta in acest an.

Ministrul Finantelor, Mihaly Varga, a declarat, cu ocazia unei conferinte de presa, ca Ungaria a primit 12 oferte pentru noua emisiune de euroobligatiuni, a€oin conditii favorabile".

Acestea s-au ameliorat de la ultima emisiune de obligatiuni, lansata in luna octombrie 2000, avand in vedere ca "performantele economiei sunt bune si ca tendintele economice sunt excelente", a adaugat oficialul ungar.

Ratingurile Ungariei sunt: "A3" din partea agentiei de evaluare financiara Moody's si "A-" din partea S&P, Fitch si a Agentiei Japoneze de Rating.

Dupa modul in care sunt privite pe pietele externe, Polonia, Ungaria si Cehia deja nu mai sunt considerate state emergente. Spre deosebire, Romania ramane o tara riscanta pentru investitorii straini, risc care se reflecta in sumele mici care pot fi imprumutate si dobanzile foarte mari.

Romania a emis, in septembrie anul trecut, obligatiuni in valoare de 300 de milioane de dolari, la o rata a dobanzii de 11,5%, iar in noiembrie, statul a efectuat o noua emisiune de 150 milioane de euro, la o dobanda de 11%, fata de ultimele emisiuni de bonduri ungare, la o dobanda 5-6%.

De altfel, statul roman vrea sa mai emita pana la sfarsitul anului o alta serie de bonduri cu scadenta de 5-7 ani, in valoare de 4-500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels