Business Internaţional

UniCredit: Ungaria, Polonia si Cehia ar putea adopta euro in 2013

13.05.2008, 20:00 23

Tintele de adoptare a monedei unice pentru majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est au fost amanate pana in 2013 sau 2014 din cauza accelerarii ritmului inflatiei, scrie Bloomberg, citand un raport emis de UniCredit Group, cea mai mare banca a Italiei.
Ungaria, Polonia si Cehia, care au intrat in UE in 2004, vor putea adopta moneda europeana abia in 2013, a anuntat banca italiana, estimand ca Bulgaria si Romania, care s-au alaturat Uniunii Europene in 2007, vor indeplini conditiile pentru adoptarea monedei unice in 2014.
Ministrul de finante al Ungariei, Tibor Draskovics, a declarat ca Ungaria ar putea amana adoptarea euro pana in 2010, pentru a se putea concentra pe cresterea economica si pentru a se putea alinia tarilor cu o economie mai evoluata. Guvernatorul bancii nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat si el ca Romania va adopta euro undeva intre 2012 si 2014.
"Perspectiva adoptarii monedei unice este un punct important de sprijin pentru statele care s-au alaturat UE in 2004 si 2007. O provocare speciala o constituie indeplinirea conditiilor privind inflatia, din cauza presiunii preturilor din aproape toata Europa Centrala si de Est", au declarat oficialii UniCredit.
Europa de Est este mai afectata decat partea de vest a continentului de cresterea preturilor la petrol si alimente, de scaderea salariilor reale si a standardelor de viata.
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat pe data de 7 mai ca inflatia din Bulgaria va continua sa se accelereze "in urmatorii ani", in conditiile in care cel mai sarac stat din UE se aliniaza la nivelul preturilor din Uniunea Europeana.
Bulgaria a avut a doua rata a inflatiei din Uniunea Europeana, cea mai mare fiind a Letoniei, de 13,2% in luna martie.
Slovacia a obtinut pe 7 mai aprobarea pentru a adopta moneda unica de la 1 ianuarie 2009, devenind astfel a 16-a tara care foloseste euro. Cu toate acestea, BCE a emis in aceeasi zi un raport in care isi manifesta ingrijorarea cu privire la cresterea ulterioara a inflatiei in aceasta tara si la capacitaea acesteia de a o tine sub control.
Economistii de la UniCredit au declarat ca estimeaza ca sansele Slovaciei de a adopta euro la 1 ianuarie sunt de 90%, dar schimbarea trebuie sa fie aprobata in luna iulie de ministrii de finante ai UE. Planurile statelor baltice de a adopta moneda unica in 2011 sau 2012 sunt "optimiste", sunt de parere oficialii UniCredit. Estonia, Letonia si Lituania, deja membre ale mecanismului ratei de schimb din cadrul Sistemului Monetar European - ERM -, au fost nevoite sa amane planurile privind adoptarea monedei europene din cauza cresterii inflatiei.
Lituania a anuntat ca spera sa se alature statelor care folosesc euro dupa 2010, Estonia intentioneaza sa faca acest lucru in 2011, iar Letonia in 2012 sau 2013.
Pentru a adopta moneda unica, tarile aplicante trebuie sa mentina o rata anuala a inflatiei intr-un interval cu 1,5% mai mare fata de media celor trei state din UE cu cel mai lent ritm de crestere al preturilor.
Alte conditii ce trebuie indeplinite sunt pastrarea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB, limitarea datoriilor de stat la 60% din PIB, mentinerea stabilitatii monedei nationale si alinierea ratei dobanzii de referinta la cele din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO