Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie. „China este pregătită pentru o interacţiune şi mai strânsă cu economia mondială, în care a devenit deja profund integrată“

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie. „China...

Autor: Catalina Apostoiu

09.11.2023, 00:05 285

♦ Despre ce a discutat Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF, cu fostul premier chinez Li Keqiang într-un interviu din 2015.

Lionel Barber, cel care a condus Financial Times timp de 15 ani şi este acum invitatul special al Galei ZF 25 de ani, i-a intervievat pe mulţi dintre liderii politici şi de business ai lumii.

Printre aceştia s-au numărat preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Iranului Hassan Rouhani, preşedintele Rusiei Vladimir Putin, dar şi fostul premier al Chinei, Li Keqiang.

„China este pregătită pentru o interacţiune şi mai strânsă cu economia globală, în cadrul căreia aceasta a devenit deja profund integrată. Iar China este gata să continue să-şi aducă contribuţia la facilitarea redresării economiei mondiale“, declara Li Keqiang cu ocazia interviului acordat fostului editor al Financial Times în martie 2015.

Într-o perioadă în care băncile centrale din America, Europa, Marea Britanie şi Japonia erau angajate într-o politică monetară neconvenţională pentru menţinerea creşterii economice, fostul premier chinez a subliniat că sunt necesare de fapt reforme structurale.

„Ce se întâmplă cu problemele structurale care au dus la criza financiară mondială şi la redresarea economică fragilă? Credem că sunt necesare reforme structurale. Şi totuşi, nu multe ţări au făcut paşi semnificativi în această direcţie. Este ca şi cum ai trata un pacient. Trebuie să-l punem pe perfuzii şi antibiotice. Însă în cele din urmă tratamentul cu antibiotice trebuie oprit pentru a-i permite pacientului să-şi revină prin propriile puteri. Nu sunt opozant direct al QE, însă cred că mai importante sunt reformele structurale“, a declarat Li Keqiang.

În cadrul interviului cu Lionel Barber, fostul premier chinez a subliniat de asemenea că istoria nu ar trebui uitată. „Omenirea a reuşit să evite un alt război mondial în ultimii 70 de ani graţie lecţiilor învăţate din acea parte a istoriei în care a acţionat în mod stupid“.

Ziarul Financiar marchează în noiembrie 25 de ani de la lansare, o perioadă marcată de evoluţii economice, politice şi sociale spectaculoase. Tema Galei ZF 25 ani este de a vedea ce ne aşteaptă şi cum putem să ne pregătim mai bine pentru evenimentele care vor urma.

Lionel Barber va vorbi la gală despre lumea economică de mâine, despre ce va veni în locul globalizării, cât şi despre cum va arăta noua lume occidentală în contextul actualelor tensiuni geopolitice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO