Business Internaţional

Urmează un declin al economiei? Indexul dentiştilor spune "DA"

Urmează un declin al economiei? Indexul dentiştilor...

Autor: Luciana Georgescu

11.10.2014, 18:00 268

Afacerile din industria dentară pot fi un indicator bun al trendurilor economice viitoare, scrie Bloomberg Businessweek. Sikka Software, o companie care furnizează aplicaţii pentru cabinetele stomatologice, a colectat un număr mare de date care analizează comportamentul a circa 12,200 de pacienţi americani, iar rezultate arată că economia ar putea da semne de îngrijorare.

Numărul de pacienţi care revin la un control stomatologic este în scădere

Graficul sugerează că pacienţii au început să-şi anuleze programările pentru controalele obişnuite sau pur şi simplu nu se mai prezintă la cabinet. “Acest comportament dezvăluie lipsa de încredere a pacienţilor”, a spus Vijay Sikka, fondatorul Sikka Software. Nivelul actual al indicelui este sub 1,8, similar situaţiei din anii de criză 2007-2009. Trendul pozitiv, care a urcat valoarea indexului la 2 s-a întâmplat în timpul revenirii economiei, însă a dispărut rapid.

Procedurile stomatologice simple au înregistrat în ultimele luni un nivel ridicat de volatilitate, ceea ce înseamnă că planurile pacienţilor nu mai sunt la fel de sigure ca acum câţiva ani. Sikka a declarat că acesta ar putea fi doar începutul şi a subliniat că “nu au fost văzute fluctuaţii precum cele prezentate în grafic în perioada de redresare economică”.

Compania analizează şi “tratamentele plănuite”, pentru că arată cum practicile stomatologice aduc venituri – mai multe tratamente înseamnă mai mulţi bani. “Este un trend deranjant. Stomatologii le propun pacienţilor diverse tratamente, în încercarea de a obţine cât mai multe programări”, a spus fondatorul fimei.

Pacienţii nu îşi mai plătesc medicii stomatologi

Nivelul creanţelor, sumele de bani pe care pacienţii le datorează dentiştilor, a crescut şi a ajuns similar celui din 2008. În 2014, datoriile au crescut cu 22% faţă de anul precedent. “Banii nu sunt colectaţi chiar dacă tratamentele au fost făcute. Un motiv ar fi că pacienţii sau companiile de asigurări îşi întârzie plata, sau poate că stomatologii oferă tratamente mult prea optimiste”, a spus Sikka.

Datele colectate de Sikka Software relevă că slăbiciuni încep să apară din nou în economie. Dacă trendurile din 2014 dovedesc să fie la fel de predictibile ca cele din 2007-2008, anii viitori ar putea înregistra o scădere a activităţii economice.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO