Business Internaţional

Valul urias de privatizari planificat de noul guvern polonez ridica serioase semne de intrebare

12.05.2008, 18:10 16

Primul-ministru polonez ramane optimist cu privire la planul sau de privatizare. Procesul, spune el, va fi caracterizat de transparenta si va contribui la cresterea competitivitatii companiilor, reducand in acelasi timp coruptia, scrie Czech Business Weekly.
Liberal-conservatorul Tusk si guvernul sau au anuntat ca vor duce mai departe programul la numai sase luni dupa preluarea puterii. Companii din sectoarele constructiei de nave, farmaceutic, produselor chimice, electronice, alimentar, al constructiilor si turismului vor fi vandute. Guvernul intentioneaza de asemenea sa-si vanda actiunile detinute in cadrul sectorului energiei si al gigantilor financiari cum ar fi compania de asigurari PZU si cea mai mare banca a tarii, Bank Polski. Guvernul nu va privatiza totusi anumite companii strategice ca grupul de rafinare si petrochimice PKN Orlen.
Guvernul condus de Tusk estimeaza ca va majora bugetul de stat cu pana la 30 de miliarde de zloti (8,68 miliarde de euro) daca totul va decurge normal. "Am estimat cu prudenta profiturile din privatizare si am ajuns la o medie de 5-7 miliarde de euro pe an, dar astazi sunt aproape sigur ca, in conditiile cresterii economice si ale unei implementari corecte, in patru ani vom castiga chiar mai mult", a declarat Aleksander Grad, ministru al Trezoreriei de stat.
Totusi, estimarile lui Grad sunt considerate prea optimiste de unii analisti avand in vedere progresul limitat inregistrat de procesul de privatizare pana acum in acest an. Planul pe 2008 presupune un nivel al veniturilor de 2,3 miliarde de zloti, insa dupa primul trimestru Trezoreria de stat a primit doar 109,48 milioane de zloti, numai 5% din tinta.
Partidul conservator Lege si Dreptate (PiS) al fostului prim-ministru Jaroslaw Kaczynski critica procesul de privatizare, considerand ca acesta este realizat dupa principiul de a vinde rapid cat mai mult posibil. In timpul guvernarii lui Kaczynski, procesul de privatizare aproape s-a oprit, 94 de companii fiind vandute in schimbul a 2,6 miliarde de zloti, desi tinta era de 8,5 miliarde.
Fiul unui tamplar si al unei asistente medicale, Tusk a lucrat ca vopsitor de cosuri pentru o cooperativa al carei cofondator era. Aceasta era una din putinele forme de intreprinderi private permise de regimul comunist aflat la putere la acea vreme, iar biografii spun ca aceasta experienta l-a transformat pe Tusk intr-un sustinator infocat al proprietatii private. PiS este insa hotarat sa-l infatiseze pe Tusk ca pe un prim-ministru care se grabeste si risca mult.
Partidul critica in special privatizarea grabita a sectorului energiei. Acesta arata ca vanzarea unor companii din acest sector pune in pericol securitatea nationala, iar distributia de energie ar putea ajunge pe maini straine.
Adoptarea programului nu va insemna ca in Polonia companiile de stat vor ramane de domeniul trecutului. Mai raman 1.237 de astfel de companii.
Grad mai anticipeaza ca in urma planurilor de privatizare, 19 companii vor fi listate pe bursa din Varsovia, lista putand fi extinsa cu inca 11 nume.
Economistul Andrzej Rzonca din cadrul organizatiei non-guvernamentale NGO asteapta mai multe din partea guvernului lui Tusk. El considera ca programul acestuia este prea modest. Conform acestuia, numai companii mai putin semnificative sunt privatizate, pilonii proprietatii de stat, cu o valoare de aproximativ 140 de miliarde de dolari, ramanand sub controlul politicienilor.
Nici Alianta Democratica a Stangii (SDL), aflata la putere in perioada 2001-2005, nu este foarte incantata de programul lui Tusk, aratand ca printr-o privatizare grabita guvernul si-ar putea ajuta oamenii sa se imbogateasca.
In acelasi timp, companiile care au o evolutie buna si inregistreaza profit nu ar trebui sa fie privatizate, iar privatizarea sectorului de energie nici nu ar trebui adusa in discutie, spune Grzegorz Napieralski, din cadrul partidului. Influenta confederatie poloneze a angajatorilor privati PKPP Lewiatan a salutat programul de privatizare al guvernului. O propunere care a fost primita pozitiv este cea de transferare a 40% din castigurile din privatizare in cadrul un fond special care colecteaza fonduri pentru reformarea sectorului pensiilor.
Aproximativ 60% din castigurile asteptate a fi obtinute din privatizare sunt rezervate pentru plata datoriei publice, pentru compensatii acordate celor care si-au pierdut proprietatile sub comunism si invatamant.
Care firma va aduce cele mai mari castiguri in urma privatizarii este o intrebare deschisa. Daca in cadrul programului de privatizare ar fi inclusi gigantii de pe lista guvernului de companii care nu sunt de vanzare, castigurile ar fi de cateva ori mai mari decat tinta actuala de 30 de miliarde de zloti. Companiile mari nu sunt privatizate insa.
In capul listei celor mai mari 500 de companii poloneze se afla in prezent PKN Orlen, conform revistei Forbes. PKN ocupa pozitia a 387-a pe plan global. La o distanta considerabila, locul doi este ocupat de PGE, care va fi privatizata si care ar putea atrage investitori. Pe locul trei se situeaza Telekomunikacja Polska.
Din cele mai mari zece companii, opt sunt detinute de stat.
Programul guvernului nu a fost lansat cu mult timp in urma, iar deocamdata guvernul priveste catre potentiali cumparatori de la distanta si nu trimite semnale publice.
Lista celor mai mari 500 de companii din Polonia ofera o idee despre starea actuala a economiei tarii. Numarul companiilor de stat a scazut vizibil, de la 128 in 2002 la 81 in 2007. Companiile poloneze inregistreaza rezultate bune pe pietele straine.
Economia poloneza cunoaste o crestere rapida. Anul trecut si cu doi ani in urma, deficitul public nu a depasit 3% din PIB. Cresterea economica s-a accentuat in 2006 si 2007, fiind asteptata sa ramana relativ puternica si in acest an.
Economia poloneza ar trebui astfel sa fie destul de puternica pentru a rezista in fata problemelor de pe pietele financiare internationale.
Investitiile vor reprezenta unul din principalele motoare ale cresterii economice pe langa cresterea consumului, care este direct influentata de majorarea salariilor si reducerea taxelor.
Pentru al doilea an consecutiv, investitiile companiilor straine in Polonia s-au situat la aproximativ 15 miliarde de euro.
Anul trecut, investitiile au atins 13,7 miliarde de euro, iar in 2006 nivelul a fost de 15,2 miliarde.
Investitorii tind sa fie interesati de industriile automobilelor si produselor electronice si de servicii.
Companii cu capital strain investesc in noi facilitati si tehnologii, fiind considerate motorul din spatele cresterii economiei poloneze.
Polonia trebuie sa le multumeasca investitorilor straini si pentru cifrele pozitive legate de exporturi-107,3 miliarde de euro in 2007, in crestere cu 14,9% fata de 2006.

Cehii nu vand CEZ pentru ca nu au cui
Cabinetul ceh a anuntat ca nu va privatiza in viitorul apropiat grupul CEZ, al doilea mare exportator de energie din Europa, scrie Czech News Agency. Primul-ministru al Cehiei, Mirek Topolanek, a afirmat ca o decizie care se va lua foarte curand va fi cea privind vanzarea unui pachet de actiuni detinut de stat in cadrul companiei Technoexport. Conform spuselor premierului, guvernul nu ia in considerare privatizarea CEZ dat fiind faptul ca nu exista niciun cumparator care doreste sa preia o companie de aceste dimensiuni. Daca statul ar vinde firma unui speculant, ea ar ajunge in mainile gigantului rus Gazprom, este de parere Topolanek care, in timpul unei vizite in Estonia, a vorbit despre privatizarea altor companii in cadrul carora statul ceh detine un pachet majoritar. De exemplu, guvernul a aprobat deja vanzarea Skodaexport. Procesul de privatizare a atins cel mai avansat stadiu in cazul companiei aeriene CSA si al Letise Praha, compania care administreaza aeroportul din Praga, a spus Topolanek, care a adaugat ca aceasta din urma ar putea fi vanduta in termen de un an, tranzactia fiind estimata la aproximativ 100 de miliarde de coroane cehe (397 de miliarde de euro). (Miruna Vasilescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO